Igra mačke i miša u ratu dronova u Ukrajini

Bespilotne letjelice imaju sve važniju ulogu u ratu između Ukrajine i Rusije, a obje strane ulažu značajna sredstva u njih

21160 pregleda 4 komentar(a)
Posada upravlja dronom “ajkula” u Harkovskoj oblasti, Foto: Rojters
Posada upravlja dronom “ajkula” u Harkovskoj oblasti, Foto: Rojters

“Dok se ukrajinska raketa kretala prema ruskom radarskom sistemu, vojnici u elitnoj jedinici čiji je dron otkrio metu čekali su bez daha”. “Još oko minut”, kazao je za Rojters pilot drona, 46-godišnji Solijara prije nego što je tišina zavladala u njihovom kombiju, prepunom ekrana i kablova, skrivenom u žbunju na sjeverozapadnom dijelu Harkovske oblasti.”

“Posada, iz 15. odvojene artiljerijske izviđačke brigade, upravlja ‘ajkulom’, ukrajinskim dronom sa naprednom tehnologijom, uključujući kameru koja može čitati natpise na odjeći sa visine od 2 kilometra iznad zemlje”.

To je dio rastućeg domaćeg programa bespilotnih letjelica koji je nastao u Ukrajini od početka ruske invazije 2022. godine, proizvodeći niz borbenih i izviđačkih vazduhoplovnih uređaja koji imaju sve važniju ulogu u borbi.

Ovog puta, dron koji je pronašao metu za artiljerijsku jedinicu privremeno je onesposobljen kada su ruski elektronski sistem za ometanje prekinuli video-prenos.

dron ajkula
foto: REUTERS

Kada se slika ponovo pojavila otprilike minut kasnije, tim je vidio dimni krater nekih 50 metara ispred ruskog radarskog sistema, prenosi britanska agencija.

Operacija, koju je Rojters snimio pod uslovom da ne otkrije lokaciju, bila je mali dio složene igre mačke i miša u ratu dronova koja se odigrava duž linija fronta koji se proteže na oko 1000 kilometara.

I Rusija ima značajnu flotu dronova, kao i sofisticirane elektronske sisteme za ometanje koji mogu poremetiti signal drona kojim se upravlja daleko iza rovova i skrenuti navođene projektile.

“Oni dodaju elektronske ratne sisteme koji rade na drugim frekvencijama, uče se da se pravilno kriju, premještaju svoje protivavionske odbrane na nove lokacije”, rekao je Soliara.

Posada “ajkule” je ipak uspjela da vrati dron i tvrdi da je pomogla da se uništi veliki broj meta, uključujući radarske i sisteme vazdušne odbrane.

“Oko mjesec nakon što sam se pridružio, našli smo sistem vazdušne odbrane, pogodili ga, bio je to sjajan prizor”, kazao je komandant ekipe, 26-godišnji bivši navigator trgovačkih brodova koji se predstavio kao Kenobi.

“Tog slučaja se najbolje sjećam”, kazao je on, dodajući da su protivazdušne rakete ispaljivane kao vatromet nakon što je sistem pogođen.

“Ukrajina koristi niz bespilotnih letelica od renomiranih lokalnih proizvođača, kao i zapadnih dobavljača, kako bi locirala mete i direktno ih gađala. Posada je navela da je ukrajinske bespilotne letjelice obično lakše popraviti ako su oštećene, jer ih je moguće brzo poslati nazad proizvođaču”.

“Ajkula je kao ajfon među dronovima ovog tipa”, kazao je Solijara. “Lako ga je održavati i upravljati njime. Cijelo vrijeme nijesmo izgubili nijednu letjelicu”.

Govoreći za Rojters kasnije istog dana, komandant 15. brigade Oleksandr Popov kazao je da dronovi igraju značajnu ulogu na frontu.

“Izračunali smo da dron poput ajkule samo jednim letom može da isplati svoju cijenu, jer možemo uništiti visokotehnološki vojni sistem vrijedan milione dolara”, rekao je. Procjenjuje se da dron košta oko 50.000 dolara”.

Oči dugog dometa su naročito vrijedne u ratu između Ukrajine i Rusije, u kojem artiljerija dominira na bojnom polju, a hiljade projektila se svakodnevno ispaljuju na obje strane.

“Artiljerija je dugo vremena bila božanstvo rata, a artiljerijsko izviđanje su oči bogova”, rekao je Soliara. “Tako nas zovu”.

Bonus video: