Fon der Lajen u Kijevu: 'Odličan napredak' Ukrajine na EU putu

Stojeći pored predsjednika Volodimira Zelenskog, fon der Lajen je rekla da je Ukrajina dostigla mnoge prekretnice uprkos ratu sa Rusijom, ističući reforme pravosuđa u Kijevu

3128 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Fon der Lajen i Zelenski, 4. novembra u Kijevu, Foto: Reuters
Fon der Lajen i Zelenski, 4. novembra u Kijevu, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) izjavila je danas da je Ukrajina postigla "odličan napredak" ka pristupanju Evropskoj uniji (EU).

Ona je to izjavila tokom posjete Kijevu, nekoliko dana uoči ključnog izvještaja o kandidaturi Ukrajine za članstvo.

Stojeći pored predsjednika Volodimira Zelenskog, fon der Lajen je rekla da je Ukrajina dostigla mnoge prekretnice uprkos ratu sa Rusijom, ističući reforme pravosuđa u Kijevu.

"Moram reći da ste napravili odličan napredak", rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare u glavnom gradu Ukrajine.

"Znam da ste u procesu dovršavanja neriješenih reformi. Ako se to dogodi i, uvjeren sam, Ukrajina može da postigne svoj ambiciozni cilj prelaska u sljedeću fazu u procesu pridruživanja", rekla je evropska zvaničnica.

Očekuje se da će procjena EU koja treba da bude u srijedu pokazati koliko je Ukrajina napredovala u ispunjavanju različitih ekonomskih, pravnih i drugih kriterijuma kako bi otvorila put za pregovore o pridruživanju u decembru.

Ukrajina, koja je podnijela zahtjev za pridruživanje Evropskoj uniji nekoliko dana nakon što je Rusija započela invaziju u februaru 2022, vidi članstvo kao glavni prioritet.

Ukrajinska vlada je preduzela sve potrebne korake da osigura svoju spremnost, rekao je Zelenski, obećavajući da će nastaviti sa reformama. On je istakao napore u borbi protiv korupcije, poboljšanju transparentnosti i smanjenju uticaja oligarha na ekonomiju.

"Ova posjeta dolazi u istorijskom trenutku... kada čekamo političku odluku o Ukrajini. Ova odluka će imati ključni uticaj ne samo za Ukrajinu već i za cijelu Evropu", rekao je Zelenski.

"Ukrajina ne staje u transformaciji naših institucija, reforme će se nastaviti", dodao je ukrajinski predsjednik.

Pregovori o članstvu obično traju godinama i uključuju opsežne pravne, političke i ekonomske reforme.

Slučaj Ukrajine znatno je otežao rat.

Posjeta Ursule fon der Lajenova dolazi u trenutku kada se ukrajinske trupe suočavaju sa umorom od bitke i zabrinutostima oko budućnosti u vezi sa američkom vojnom pomoći koja je od vitalnog značaja.

EU je već obezbijedila 83 milijarde eura za Ukrajinu i planira da pošalje još tri milijarde eura do kraja ove godine, rekla je predsjednica Evropske komisije.

Istovremeno, nastavljeni su ruski napadi na Ukrajinu. Prema riječima ukrajinskih zvaničnika, najmanje 14 civila je ranjeno u posljednjim ruskim napadima.

U selu Zarične u regionu Zaporižje devet osoba je ranjeno u ruskom raketnom napadu, rekao je načelnik regionalne vojne uprave Jurij Malaško. Naveo je da je ukupno 26 gradova i naselja na tom području napadnuto 3. novembra.

Ukrajinska vojska je tvrdila da su pokušaji ruske vojske da napreduje u i oko Avdijevke u poslednja 24 sata bili neuspješni, uz odbijenih "20 neprijateljskih napada".

Ukrajinska vojska takođe je izvijestila da su ukrajinske snage odbile 10 napada oko Kupjanska, grada na sjeveroistoku koji je prvo zauzela Rusija, ali su ga ukrajinske snage ponovo zauzele u brzoj ofanzivi krajem prošle godine. Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao potvrditi ove navode.

Ruska vojska fokusrala se se na istočna područja Donjecka i Luganska nakon što je odustala od početnog cilja zauzimanja Kijeva u prvim danima invazije punog obima u februaru 2022.

Ruske snage zauzele su Bahmut u maju nakon višemjesečnih borbi, a od sredine oktobra usredsredile su napade na Avdijevku, potencijalna vrata prema Donjecku, koju drže ruske snage i oni koji ih podržavaju od 2014. godine.

U međuvremenu, Zelenski je imenovao novog komandanta specijalnih snaga, ali je oficir koji je zamijenjen naveo da mu nije rečeno zašto.

Zelenski je rekao u svom noćnom videoobraćanju 3. novembra da će pukovnik Serhij Lupančuk sada voditi snage, opisujući ga kao "iskusnog, borbenog oficira i pravog čovjeka za komandovanje".

Zelenski je rekao da će general-pukovnik Viktor Horenko, koji je vodio snage od jula 2022., "nastaviti obavljati posebne zadatke" unutar Uprave za obavještajne poslove Ministarstva odbrane.

Horenko je u intervjuu rekao da mu ništa nije rečeno o tome zašto je smijenjen u posljednjoj vojnoj rekonstrukciji.

"Lično ne znam razloge. Samo da kažem da sam za ovo saznao iz medija", rekao je Horenko za portal Ukrajinska Pravda.

Zelenski je ove sedmice pohvalio ukrajinsku vojsku za smanjenje vojne snage Moskve u Crnom moru kroz pojačane napade dronovima iz zraka i mora na ruske vojne ciljeve.

Zelenski je odbacio kritike Zapada da se ukrajinska protivofanziva pokrenuta u junu presporo odvija.

Bonus video: