Tokom propalestinskih demonstracija u Londonu učesnici kontramitinga se sukobili sa policijom

Desničari su uzvikivali "Engleska do smrti" i "hoćemo nazad zemlju" prije nego što su se sukobili sa policijom koja je bila u punoj opremi za kontrolisanje nereda

9742 pregleda 3 komentar(a)
Sukob propalestinskih i kontrademonstranata, Foto: Reuters
Sukob propalestinskih i kontrademonstranata, Foto: Reuters

U vrijeme dok se u Londonu održava veliki protestni marš u znak podrške Palestincima grupa desničara koja je organizovala kontramiting sukobila se sa policijom.

Policajci su uhapsili veliku grupu "kontrademonstranata" u blizini Vestminsterskog mosta, saopštila je londonska Metropoliten policija.

Desničari su uzvikivali "Engleska do smrti" i "hoćemo nazad zemlju" prije nego što su se sukobili sa policijom koja je bila u punoj opremi za kontrolisanje nereda.

Viđeno je oko 20 policajaca u opremi koji su nakon sukoba sa desničarima uspjeli da uspostave red.

Sukobi sa policijom su izbili i u kineskoj četvrti gde su kontrademonstranti policajcima dovikivali da nisu više Englezi.

Policija je uspjela da rastjera masu, podijelivši je u dvije manje grupe.

Grupa ekstremnih desničara najprije se okupila na kontramitingu ispred Senotafa, spomenika kod kojeg je održana centralna komemoracija povodom Dana primirja, nakon poziva koji su se širili društvenim medijima.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan okrivio je ministarku unutrašnjih poslova Suelu Braverman za sukobe demonstranata sa policijom.

"Scene nereda kojima smo bili svjedoci krajnje desnice na Senotafu su direktan rezultat riječi ministra unutrašnjih poslova. Posao policije je znatno otežan", napisao je on na Iksu.

Kan je dodao da podržava policiju da preduzme sve mjere protiv bilo koga za koga se utvrdi da širi mržnju i krši zakon.

Metropoliten policija je saopštila da će pratiti potencijalne izazivače problema i koristiti sva ovlašćenja i taktike, koje su dostupne, da spriječi bilo kakvo ometanje propalestinskih demonstracija.

Veliki broj policajaca, 1.850, obezbijeđuje propalestinski marš, koji je se održava u jeku političke svađe i javnih kritika ministarke unutrašnjih poslova Suele Braverman zbog njenih stavova o protestu.

Braverman je ranije ove nedjelje izjavila da je Metropoliten policija pristrasna prema propalestinskim demonstrantima.

Ona je optužila snage reda da su se svojevremeno "veoma strogo" odnosile prema demonstrantima povodom obaveznog nošenja maski tokom pandemije, ali da ne hapse demonstrante, koji nose maske na propalestinskim demonstracijama.

U intervjuu za Tajms ministarka je rekla da policija ne hapsi demonstrante koji pozivaju na džihad, ili pjevaju pjesme koje jevrejska zajednica smatra pozivom na uništenje Izraela.

Bonus video: