Umro Karel Švarcenberg, jedna od vodećih figura u postkomunističkoj eri Češke i bivši ministar spoljnih poslova

Švarcenberg je rođen u prestižnoj češkoj porodici, te je postao jedan od bližih savjetnika svom prijatelju Vaclavu Havelu, nakon što je bivši disident pobijedio na prvim slobodnim izborima u toj zemlji, 1990. godine

11704 pregleda 3 komentar(a)
Švarcenberg, Foto: Reuters
Švarcenberg, Foto: Reuters

Bivši češki ministar spoljnih poslova, Karel Švarcenberg, jedna od vodećih figura u postkomunističkoj eri te države, umro je u 86. godini života, saopštili su zvaničnici u nedjelju, 12. novembra.

Švarcenberg je rođen u prestižnoj češkoj porodici, te je postao jedan od bližih savjetnika svom prijatelju Vaclavu Havelu, nakon što je bivši disident pobijedio na prvim slobodnim izborima u toj zemlji, 1990. godine.

Nakon toga, dvaput je služio kao šef diplomatije, između 2007. i 2013. godine.

On je bio velika pristalica jače integracije u Evropi, te iako se deklarisao kao konzervativac, imao je simpatizere u urbanim liberalnim grupama kao i među mladim ljudima u politici.

Biblioteka Vaclava Havela, čiji je Švarcenberg bio suosnivač, saopštila je da je umro u subotu, te su ga nazvali "patriotom i istinskim Evropljaninom". Češki mediji su naveli da je prošle sedmice prebačen u bolnicu u Beč.

Švarcenberg je veliki dio svog života proveo u egzilu, jer je njegova porodica bila jedna od ključnih meta komunista koji su preuzeli vlast u državnom udaru 1948. godine, te konfiskovali ogromnu imovinu, uključujući dvorac, šume i zemlju uglavnom na jugu zemlje kod granice sa Austrijom, u kojoj su takođe imali zemlju.

Dok je bio u egzilu u Austriji, preuzeo je porodičnu imovinu te podržavao antikomunističke pokrete koji su se borili za ljudska prava, te bio sponzor biblioteke koja je držala zabranjenu češku literaturu.

Nakon tzv. "Baršunaste revolucije" 1989. godine, koja je mirno srušila komunističku vlast u tadašnjoj Čehoslovačkoj, Švarcenberg je postao Havelov šef kabineta.

Češka televizija je citirala da je nakon svog povratka rekao "ne znate koliko je srećna osoba koja ponovo može da dođe kući".

Ministarstvo spoljnih poslova ga je nazvalo inspiracijom za dvije generacije diplomata, te dodalo da je "znao kako su nesigurne i krhke bile naša sloboda i demokratija, ali i pozicija Češke u Evropi i svijetu".

Od Švarcenberga su se oprostili i predstavnici njegove stranke TOP09, kao i austrijski šef diplomatije Aleksander Šalenberg.

Švarcenberg je 2004. postao senator, a kasnije je pomogao pri osnivanju stranke TOP09, koja je jedan od članova koalicije desnog centra koja je trenutno na vlasti.

Bio je predsjednički kandidat 2013. godine, ali je izgubio od Miloša Zemana, još jedne od ključnih figura postkomunističke Češke, koji je okončao svoj drugi predsjednički mandat ranije ove godine.

Bonus video: