“Monstruozna nepravda i vrijeđanje sjećanja na novinarku”

Putin pomilovao saučesnika u ubistvu Ane Politkovskaje pošto je pristao da ratuje u Ukrajini

11371 pregleda 2 komentar(a)
Putin sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, Foto: Rojters
Putin sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, Foto: Rojters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pomilovao je bivšeg policajca osuđenog na zatvor zbog uloge u ubistvu novinarke Ane Politkovskaje, zato što se priključio ruskim snagama u borbama u Ukrajini, izjavio je juče njegov advokat za portal RBC.

Sergej Hadžikurbanov osuđen je na 20 godina zatvora zbog uloge u ubistvu Politkovskaje 2006. godine.

“Upravo sam saznao od njegovih bližnjih da mu je na početku specijalne vojne operacije ponuđen ugovor da u njoj učestvuje. On je to učinio i, kada je ugovor završen, on je pomilovan ukazom predsjednika”, rekao je advokat Aleksej Mihalčik.

On je dodao da je Hadžikurbanov trebalo da odslužuje kaznu do 2030. godine, ali mu je ponuđen ugovor u zamjenu za pomilovanje zbog učestvovanja u jedinici ruskih specijalnih snaga.

Desetine hiljada ruskih zatvorenika potpisalo je takve ugovore sa vojskom ili paravojnim grupama kao što je Vagner.

“Osuđene osobe, uključujući one za teške zločine, ispaštaju svoj zločin krvlju na bojnom polju”, rekao je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Sergej Hadžikurbanov i danas služi na ukrajinskom frontu. On je 2023. potpisao novi ugovor kao dobrovoljac, rekao je njegov advokat i dodao da je uvjeren u nevinost svog klijenta u slučaju ubijene novinarke.

Sergej Hadžikurbanov
Sergej Hadžikurbanovfoto: Reuters

Ana Politkovskaja, koja je veliki dio radnog vijeka provela u nezavisnom istraživačkom časopisu “Novaja gazeta”, koji je sada zabranjen u Rusiji, osvojila je više od deset međunarodnih nagrada za izvještavanje o zločinima koja su u Čečeniji počinile ruske i savezničke snage, kao i pobunjenici, uprkos tome što je više puta privođena i što je dobijala prijetnje smrću.

Ona je ubijena u svojoj zgradi 7. oktobra 2006. Nalogodavci zločina nikad nisu identifikovani i samo su počinioci osuđeni, a među njima i Hadžikurbanov, koji je osuđen za učešće u pripremi zločina.

U zajedničkom saopštenju, “Novaja gazeta” i djeca Politkovske, Ilja i Vera, naveli su da je pomilovanje “monstruozna nepravda i samovolja, vrijeđanje sjećanja na osobu koja je ubijena zbog njenih uvjerenja i vršenja profesionalne dužnosti”.

Organizator ubistva novinarke, Lom-Ali Gajtukajev, umro je u zatvoru 2017. Njegov rođak Rustam Mahmudov je proglašen krivim da je ubio novinarku i on služi doživotnu kaznu zatvora.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je 2018. utvrdio da, iako su vlasti pronašle i osudile grupu muškaraca koji su direktno izvršili naručeno ubistvo, one “nisu preduzele adekvatne istražne korake da pronađu osobu ili osobe koje su naručile ubistvo”.

Nova ograničenja za medije

Putin je odobrio izmjene zakona kojim se regulišu predsjednički izbori dodatno ograničavajući medijsko izvještavanje, objavile su juče lokalne novinske agencije.

Promjene dolaze uoči izbora koji će se održati u martu na kojima se očekuje da će Putin, koji je vladao Rusijom posljednje 24 godine, tražiti novi šestogodišnji mandat.

Putin (71) još nije otkrio da li će se kandidovati, rekavši da će to saopštiti tek nakon što parlament zvanično odredi datum izbora.

Prema amandmanima koje je odobrio, samo novinarima koji su po ugovoru zaposleni u registrovanim medijima biće dozvoljeno da prate sastanke izbornih komisija. To znači potencijalnu blokadu za frilensere i nezavisne novinare, prenio je AP.

Promjene takođe uključuju zabranu svakog izvještavanja o akcijama komisije u vojnim bazama ili u oblastima pod vanrednim stanjem bez prethodne dozvole regionalnih i vojnih vlasti.

Pored toga, izmjene zabranjuju aktivnosti kampanje na „blokiranim resursima“. U okviru sve intenzivnijeg obračuna sa opozicijom i protokom informacija, Rusija je zabranila niz veb lokacija i usluga, uključujući Fejsbuk i Instagram, iako mnogi ljudi koriste VPN da bi zaobišli blokadu.

Bonus video: