Opasna za državu zbog pet papirića

Ruska umjetnica osuđena na sedam godina zatvora

12929 pregleda 32 reakcija 6 komentar(a)
Skočilenko nakon izricanja presude, Foto: Rojters
Skočilenko nakon izricanja presude, Foto: Rojters

Sud u Rusiji je osudio umjetnicu iz Sankt Peterburga na sedam godina zatvora nakon pomno praćenog sudskog procesa koji je naglasio ozbiljnost kazni sa kojima se suočavaju obični Rusi zbog najmanjeg čina građanskog protesta protiv invazije na Ukrajinu.

Aleksandra Saša Skočilenko, umjetnica, muzičarka i aktivistkinja, proglašena je juče krivom da je u martu 2022. “svjesno širila lažne informacije o ruskoj vojsci”.

Umjetnica je priznala da je u lokalnom supermarketu zamijenila pet oznaka sa cijenom komadima papira u kojima je pozivala kupce da zaustave rat i odupru se propagandi na televiziji. “Putin nas 20 godina laže sa televizijskih ekrana: rezultat tih laži je naša spremnost da opravdamo rat i besmislene smrti”, pisalo je na jednoj od poruka, koju su tužioci proglasili opasnom za rusko društvo i državu.

Skočilenko
foto: REUTERS

“Koliko slaba mora biti vjera tužioca u našu državu i društvo, ako misli da našu državnost i javnu bezbjednost mogu srušiti pet komadića papira”, navela je 33-godišnja Skočilenko u završnoj riječi. “Uprkos tome što sam iza rešetaka, slobodnija sam od vas”, navela je ona. “Ne plašim se da se razlikujem od drugih. Možda se zbog toga moja država toliko plaši mene i ostalih poput mene i drži nas u kavezima kao opasne životinje”.

Bonus video: