EU saglasna sa ocjenom Zelenskog o uticaju Rusije na Zapadni Balkan

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je 15. novembra da bi svijet trebalo da obrati više pažnje na Balkan jer postoje informacije da će se Rusija "pobrinuti da jedna balkanska zemlja zarati s drugom", kako bi skrenula pažnju s Ukrajine

2328 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zvaničnici Evropske unije (EU) potvrdili su da dijele zabrinutost predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog o negativnom uticaju Rusije na region Zapadnog Balkana.

"Imamo informacije i posmatramo te aktivnosti Rusije već neko vrijeme, tako da imamo potpunu sliku i svjesni smo šta Rusija pokušava da učini. Radimo vrlo blisko sa našim zapadnobalkanskim partnerima kako bismo ih obučili da se suoče sa time", izjavio je portparol EU Peter Stano na konferenciji za novinare.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je 15. novembra da bi svijet trebalo da obrati više pažnje na Balkan jer postoje informacije da će se Rusija "pobrinuti da jedna balkanska zemlja zarati s drugom", kako bi skrenula pažnju s Ukrajine.

Stano je naveo da već neko vrijeme Brisel govori da Rusija pokušava da sprovede svoj maligni uticaj na teritoriji Zapadnog Balkana.

"Znamo da Rusija radi sve što može kako bi posijala nezadovoljstvo, političku nestabilnost, strano uplitanje, manipulacije informacijama, i zato povećavamo našu saradnju i pomoć našim partnerima na Zapadnom Balkanu kada je u pitanju jačanje kapaciteta i sposobnosti da se suoče sa tom formom hibridnih prijetnji i spoljnog uticaja”, rekao je Stano.

On je potvrdio je da je upravo ruski uticaj bio jedna od tema rasprave na sastanku ministara inostranih polsova EU sa njihovim kolegama sa Zapadnog Balkana.

Stano je podvukao da ne komentarišu detalje razgovora koje zvaničnici EU imaju sa partnerima iz regiona, ali je ponovio da "dijele procjenu" ukrajinskog predsjednika.

Bonus video: