El Periodiko: CIA upozorila katalonsku policiju prije dva mjeseca

Iako ovaj navod katalonskog lista nije potvrđen, u Evropi se poslije svakog terorističkog napada govorilo da su bezbjednosne službe imale naznake da se napadi spremaju, ali da je izostala adekvatna reakcija i prevencija istih
2 komentar(a)
CIA
CIA
Ažurirano: 18.08.2017. 10:29h

Katalonska policija je bila upozorena na mogućnost terorističkog napada, još prije dva mjeseca, prenosi lokalni list "El Periodiko"

List prenosi da je američka CIA javila tu informaciju kolegama iz katalonske policije, sa porukom da je Barselona glavna meta džihadista.

Iako ovaj navod katalonskog lista nije potvrđen, u Evropi se poslije svakog terorističkog napada govorilo da su bezbjednosne službe imale naznake da se napadi spremaju, ali da je izostala adekvatna reakcija i prevencija istih.

Napad u Barseloni sličan je onima u Londonu, Stokholmu, Nici, Berlinu.

Prije ovog napada Španija je bila meta 2004. godine kad su pripadnici Al Kaide detonirali više ekspolozvinih naprava u metrou, i tom prilikom su ubijene 192 osobe.

SAD su ranije predložile da se upravo u Barseloni napravi zajednički antiteroristički štab, nakon sve većeg priliva izbjeglica sa sjevera Afrike i Bliskog istoka.

Čuvena katedrala Sagrada Familija je u jednoj publikaciji Islamske države označena kao jedna od četiri glavne mete u hrišćanskom svijetu, zajedno sa rimskim Koloseumom, londonskim Big Benom, kao i njujorškim Kipom slobode.

Bonus video: