Parlament Slovačke potvrdio novu vladu Roberta Fica s proruskim stavom

Ficova pobjeda mogla bi da donese preokret u spoljnoj politici Slovačke i da naruši krhko jedinstvo u Evropskoj uniji i NATO-u

5405 pregleda 27 reakcija 4 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Reuters
Robert Fico, Foto: Reuters

Parlament Slovačke je danas izglasao novu vladu na čelu s populističkim premijerom Robertom Ficom.

Fico je tako preuzeo dužnost premijera po četvrti put pošto je njegova ljevičarska stranka Smer sa proruskom i antiameričkom porukom pobijedila na parlamentarnim izborima 30. septembra.

On je formirao parlamentarnu većinu sklopivši koaliciju sa ljevičarskom strankom Glas i ultranacionalističkom Slovačkom nacionalnom strankom.

Ficova pobjeda mogla bi da donese preokret u spoljnoj politici Slovačke i da naruši krhko jedinstvo u Evropskoj uniji i NATO.

Njegovi kritičari kašu da bi povratak Fica na vlast mogao da navede Slovačku da napusti prozapadnu politiku po uzoru na Mađarsku pod premijerom Viktorom Orbanom.

Slovačka koja se graniči sa Ukrajinom je podržavala Kijev od invazije Rusije u februaru prošle godine, šaljući oružje i otvarajući granice za izbjeglice koje su bježale od rata.

Međutim, Fico je u skladu sa svojim predizbornim obećanjima odmah prekinuo vojnu pomoć Ukrajini, a takođe se protivi sankcijama EU Rusiji i želi da blokira prijem Ukrajine u NATO u kojem je Slovačka.

Fico je obećao da će voditi "suverenističku" spoljnu politiku, najavivši oštar stav protiv migranata i nevladinih organizacija i protiv LGBTQ+ prava.

Bonus video: