Mađarska predstavila zakon o "zaštiti suvereniteta": "Zatvara vrata svakoj izbornoj prevari"

Namjeravanu "zaštiti suvereniteta" kritičari nacionalističkog premijera Viktora Orbana vide kao novu ofanzivu demonstracije sile

6234 pregleda 6 komentar(a)
Orban, Foto: Reuters
Orban, Foto: Reuters

Mađarska vlada namjerava da kriminalizuje inostrano finansiranje političkih partija i da uspostavi nadzorno tijelo za nevladine organizacije, kao dio zakonodavnog paketa koji je podnijet u utorak uveče i koji je izazvao zabrinutost.

Namjeravanu "zaštiti suvereniteta" kritičari nacionalističkog premijera Viktora Orbana vide kao novu ofanzivu demonstracije sile.

"Ovaj zakon zatvara vrata svakoj izbornoj prevari i predviđa sankcije do tri godine zatvora za svakoga ko koristi strana sredstva u kampanji", rekao je Mate Kočis, šef poslaničke grupe vladine partije Fides na Fejsbuku.

Najavljen je i specijalizovani organ i da će biti upisan u Ustav sa zadatkom da "identifikuje i istražuje organizacije koje primaju novac iz inostranstva" sa ciljem "uticanja na izbor birača".

Ovim tekstom od 22 stranice koji je dostupan na sajtu Parlamenta, vlada pooštrava arsenal pred opštinske izbore i izbore za Evropski parlament u junu 2024.

U nacionalnim konsultacijama koje su pokrenute prošle nedjelje, Brisel i "razne organizacije" su optuženi da "dijele milijarde eura" opoziciji.

Uz to se na posterima cilja na predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i Aleksandra Soroša, nasljednika američkog milijardera Džordža Soroša - "Orbanovog arhineprijatelja", zbog njegove finansijske podrške liberalnim ciljevima u svijetu.

"Nemojmo da igramo u njihovom ritmu", piše na velikim posterima na ulicama Budimpešte.

Prema nekoliko zvaničnih izvještaja sa kojih je skinuta oznaka tajnosti ubrzo poslije parlamentarnih izbora u aprilu 2022. godine, opoziciona koalicija je za svoju kampanju dobila više od tri milijarde forinti (oko osam miliona eura) od jedne nevladine organizacije u SAD.

Te optužbe su demantovale anti-Orbanove stranke, prema kojima su sredstva došla od mađarske dijaspore.

Premijer je 2017. godine već progurao zakon koji se odnosi na nevladine organizacije koje dobijaju strana sredstva, ali je morao da ga ukine na zahtjev EU.

Bonus video: