Hrvatski narko-bos uhapšen u Istanbulu

U istoj akciji koja je započela 11. oktobra uhapšen je još 21 osumnjičeni, od čega 12 u Splitu i devetoro u Njemačkoj, a oduzeto je osam automobila, više pušaka, mitraljeza, municije i prigušivača, velike svote novca, droga, mobilni telefoni i različite vrste dokumenata

15113 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube
Foto: Printscreen/Youtube

Hrvatski narko-bos uhapšen je u Istanbulu, u akciji koju je podržao Europol, a koju su sprovodile hrvatske, njemačke, španske i turske vlasti.

U istoj akciji koja je započela 11. oktobra uhapšen je još 21 osumnjičeni, od čega 12 u Splitu i devetoro u Njemačkoj, a oduzeto je osam automobila, više pušaka, mitraljeza, municije i prigušivača, velike svote novca, droga, mobilni telefoni i različite vrste dokumenata.

Iz Europola su objasnili da su podržali akciju usmjerenu na suzbijanje šverca velikih količina kokaina i čiji cilj je bilo hapšenje hrvatskog narko-bosa, koji je slobode lišen prošle sedmice u Turskoj.

"Sumnja se da je osumnjičeni odgovoran za stvaranje kriminalne organizacije koje je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu. Osim trgovine drogom, osumnjičen je da stoji iza niza drugih kriminalnih aktivnosti, uključujući nasilje i pokušaj ubistva... Povezan je s organizovanjem krijumčarenja tone kokaina koja je zaplijenjena u Španiji 2020. godine", saopšteno je iz Europola.

Oni ističu da je dan nakon hapšenja hrvatskog državljanina u Turskoj, u sklopu nacionalne istrage, tamošnja policija uhapsila još jednog visokorangiranog kriminlaca, kojeg sumnjiče za pranje novca.

Hrvata uhapšenog u Istanbulu potraživale su policije Hrvatske i Njemačke.

Akcija u kojoj je uhapšen sprovedena je u okviru Europolovog Operativnog zadatka (OTF) "Balkanski Kartel".

Iz Europola su istakli da su olakšali razmjenu informacija i da su neprestano, tokom istrage, pružali analitičku podršku.

"Obaranje šifrovanih komunikacionih alatki koje koriste kriminalci omogućilo je međunarodnim policijskim snagama neviđeni uvid u kriminalne mreže i način na koji funkcionišu. Jedan od trendova koji se pojavio u globalnoj trgovini kokainom je značajna uloga kriminalnih mreža, uglavnom sačinjenih od državljana zemalja u balkanskoj regiji", kazali su.

Oni dodaju da su formirali operativnu grupu kako bi odgovorio na tu prijetnju, te da ta grupa okuplja zemlje Balkana, EU i globalne snage, kako bi efikasno razbili te kriminalne grupe.

Bonus video: