U Ukrajini 400 mjesta ostalo bez struje zbog lošeg vremena

"Veliki dio teritorije naše zemlje zahvaćen je ekstremno teškim vremenskim uslovima", rekao je Zelenski

4076 pregleda 3 komentar(a)
Napad dronovima na Kijev, Foto: REUTERS
Napad dronovima na Kijev, Foto: REUTERS

Gotovo 400 mjesta je ostalo bez struje u Ukrajini zbog ekstremno teških vremenskih uslova, rekao je juče predsjednik Volodimir Zelenski, dok je ukrajinska električna infranstruktura pod prijetnjom od ruskog bombardovanja.

Ukrajina strahuje od nove velike kampanje ruskih udara na neophodnu infrastrukturu ove zime, kao i 2022. godine kada su zbog tih napada milioni ljudi ostali u hladnoći i mraku.

"Veliki dio teritorije naše zemlje zahvaćen je ekstremno teškim vremenskim uslovima", rekao je Zelenski u svojoj dnevnoj poruci.

Prema njemu, oko 400 mjesta u deset oblasti, posebno na jugu zemlje ostalo je bez struje.

Obećao je da će inženjeri ponovo uspostaviti snabdijevanje strujom što je prije moguće, a temperature su zimske i u nekim mjestima je mećava.

Još od četvrtka je nacionalni operator Ukrenergo saopštio da je situacija "teška" za elektro mrežu zbog povećanja potrošnje zbog pada temperature.

Ukrenergo je zato u srijedu morao da pribjegne hitnom uvozu struje iz tri susedne EU zemlje - Rumunije, Slovačke i Pojske.

A u subotu glavni grad Ukrajine bio je na meti najvećeg napada ruskih dronova od početka rata, i u udarima su privremeno bez struje ostale desetine stambenih zgrada.

Taj vazdušni napad bi mogao da bude prvi u novoj ruskoj kampanji napada.

Zelenski je početkom oktobra ocijenio da će se Rusija ove zime potruditi da "uništi" električni sistem njegove zemlje. Da bi se suprotstavio toj prijetnji, Kijev od svojih zapadnih saveznika traži nove sisteme za protivvazduhoplovnu odbranu.

Bonus video: