Turska: Uhapšeno 98 osoba zbog navodnih veza sa Kurdistanskom radničkim partijom

"Skloništa koja je teroristička organizacija pripremila da se koriste u logističke svrhe i za izvođenje akcija u zimskim mjesecima su identifikovana i uništena jedno po jedno", rekao je Jerlikaja

2767 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Turska policija uhapsila je danas 98 osumnjičenih zbog navodnih veza sa zabranjenom militantnom grupom Kurdistanske radničke partije (PKK), od kojih je većina optužena za širenje propagande PKK na društvenim mrežama, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Navodi se da su osumnjičeni privedeni u istovremenim operacijama u 18 provincija, pri čemu je većina pritvora bila u jugoistočnim regionima, javlja Rojters.

PKK, koju Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Turska smatraju terorističkom organizacijom, pokrenula je oružanu pobunu protiv turske države 1984. godine u kojoj je ubijeno više od 40 hiljada ljudi.

Turske vlasti često izvode prekogranične vazdušne napade i operacije protiv PKK, koja ima baze u planinama sjevernog Iraka, a redovno sprovode i operacije protiv ljudi povezanih sa tom organizacijom u državi.

Kako prenosi Slobodna Evropa, Turska je posljednjih sedmica pojačala napade na kurdske militante u Siriji i Iraku, kao i na svoje pripadnike u državi, nakon što su militanti 1. oktobra detonirali bombu u blizini vladinih zgrada u Ankari.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Jerlikaja naveo je na društvenoj mreži X da su turske snage uništile 63 skloništa, pećine i skladišta koje koriste militanti PKK u šest provincija.

"Skloništa koja je teroristička organizacija pripremila da se koriste u logističke svrhe i za izvođenje akcija u zimskim mjesecima su identifikovana i uništena jedno po jedno", rekao je Jerlikaja.

On je kazao da je u racijama zaplijenjeno oružje, municija i oprema.

Bonus video: