Stoltenberg: Turska da ratifikuje ulazak Švedske u NATO što prije, Ukrajina i dalje nanosi Rusiji "teške gubitke"

"Švedska je održala svoja obećanja i sada je došlo vrijeme da Turska finalizuje proces pristupanja" te zemlje rekao je Stoltenberg

4165 pregleda 1 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

Ukrajina i dalje da nanosi "teške gubitke " Rusiji poslije nekih od "najitenzivnijih borbi" od početka rata u februaru 2022. godine, rekao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Ukrajinci mogu da nanesu teške gubitke ruskim osvajačima, kako po pitanju vojnika tako i po borbenom kapacitetu" rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

On je rekao da su ti vojni gubici nanijeti tokom posljednjih nedjelja.

Pored toga, Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Briselu pozvao Tursku da ratifikuje prijem Švedske u Alijansu "što je prije moguće".

"Švedska je održala svoja obećanja i sada je došlo vrijeme da Turska finalizuje proces pristupanja" te zemlje rekao je Stoltenberg.

Turski parlament je sredinom novembra počeo raspravu o protokolu pristupanja Švedske NATO-u koji je na čekanju od maja 2022. godine, a za koji je potrebno jednoglasno odobrenje 31 člana Atlantske alijanse.

Turska i Mađarska posljednje su zemlje članice NATO koje blokiraju ulazak Švedske, pošto su u martu odobrile pristup švedskog susjeda Finske koja je zajedno sa Švedskom podnela zahtev o pridruživanju.

Poslije više mjeseci pritisaka na švedske vođe koje je optuživao za blagost prema nekim turskim kurdskim izbjeglicama koje Ankara optužuje za terorizam, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je u julu povukao veto i rekao da konačna odluka ostaje na turskom parlamentu.

Bonus video: