Finska vlada spremna da zatvori posljednji granični prelaz sa Rusijom

Helsinki je više puta optuživao Moskvu da dozvoljava ilegalnim migrantima da prelaze njenu granicu čime pokušava da je destabilizuje. Finska, koja je u aprilu ušla u NATO, dijeli granicu od 1.340 kilometara sa Rusijom

8720 pregleda 3 komentar(a)
Orpo, Foto: Reuters
Orpo, Foto: Reuters

Finske vlasti spremne su da, ukoliko je to potrebno, zatvore jedini preostali otvoren granični prelaz sa Rusijom kao mjeru zaštite nacionalne bezbjednosti, izjavio je finski premijer Peteri Orpo.

Orpo je na konferenciji za novinare zajedno sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom koji boravi u posjeti Helsinkiju izjavio da Finska štiti istočnu granicu EU i NATO.

"Ako bude potrebno, spremni smo da zatvorimo i posljednji granični prelaz", rekao je finski premijer i dodao da bi vlada o tome mogla da odluči vrlo brzo.

"Odluka koja slijedi biće donijeta uskoro, sve bi trebalo da bude spremno", nastavio je Orpo.

Helsinki je više puta optuživao Moskvu da dozvoljava ilegalnim migrantima da prelaze njenu granicu čime pokušava da je destabilizuje. Finska, koja je u aprilu ušla u NATO, dijeli granicu od 1.340 kilometara sa Rusijom.

"Obavještajne informacije iz različitih izvora nam govore da ima još ljudi koji se kreću ka granici... Ako se ovo nastavi, u bliskoj budućnosti biće objavljeno više mjera", rekao je Orpo.

Kristerson je rekao da Švedska snažno podržava mjere koje Finska preduzima na granici. "Važno je naglasiti da je ovo i spoljna granica EU i da imamo zajedničke interese po ovom pitanju", rekao je on.

Finska vlada je 22. novembra odlučila da zatvori tri od četiri preostala granična prelaza, ostavljajući otvorenim samo kontrolni punkt Raja-Josepi.

Bonus video: