Lagard: Ekonomska aktivnost u eurozoni stagnirala u posljednjim mjesecima

Lagard je pripisala blagi pad realnog BDP-a eurozone u trećem tromjesečju kombinaciji faktora, uključujući širi uticaj viših kamatnih stopa, slabu inostrana potražnju i slabljenje podsticaja zbog ponovnog otvaranja ekonomije nakon pandemije

898 pregleda 0 komentar(a)
Lagard, Foto: Reuters
Lagard, Foto: Reuters

Ekonomska aktivnost u eurozoni stagnirala je u posljednjim kvartalima i očekuje se da će ostati slaba do kraja godine, poručila je predsjednica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard, Evropskom parlamentu tokom obraćanja u ponedjeljak.

Lagard je pripisala blagi pad realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone u trećem tromjesečju kombinaciji faktora, uključujući širi uticaj viših kamatnih stopa, slabu inostrana potražnju i slabljenje podsticaja zbog ponovnog otvaranja ekonomije nakon pandemije.

Ona je, međutim, izrazila optimizam u pogledu ekonomskog oporavka bloka u narednim godinama, navodeći dalji pad inflacije, oporavak prihoda domaćinstava i rastuću potražnju u toj oblasti, prenosi Klix.ba.

Što se tiče inflacije, Lagard je priznala da će plate i dalje igrati ključnu ulogu u pokretanju domaće inflacije.

Iako je očekivala da će se slabljenje inflatornih pritisaka nastaviti, srednjoročni izgledi za inflaciju, kako je navela, i dalje su okruženi značajnom neizvjesnošću.

Što se tiče monetarne politike, Lagard je potvrdila da će buduće referentne kamatne stope ECB biti postavljene na dovoljno restriktivne nivoe koliko bude potrebno, kako bi ispunili svoj cilj smanjenja inflacije na dva odsto.

"Odgovarajući nivo i trajanje ograničenja nastaviće se određivati na način koji zavisi od podataka, procjenjujući izglede za inflaciju, dinamiku noseće inflacije i snagu transmisije monetarne politike", kazala je Lagard.

Ona je napomenula da će ECB osigurati stabilnost cijena i podržati zelenu tranziciju ekonomije eurozone.

Bonus video: