Kijev sumnja da je otrovana supruga šefa vojnih obavještajaca

Budanova, koja je savjetnica kijevskog gradonačelnika Vitalija Klička, navodno je hospitalizovana nakon što se njeno stanje pogoršalo, te je proces liječenja u toku

6936 pregleda 0 komentar(a)
Budanova, Foto: Reuters
Budanova, Foto: Reuters

Supruga šefa vojne obavještajne jedinice Ukrajine je hospitalizovana nakon trovanja teškim metalima, te postoji sumnja da se radi o pokušaju ubistva, prema medijskom izvještaju koji je potvrđen za agenciju AFP iz obavještajnih izvora.

Ukrajinski sajt Babel je u utorak, 28. novembra objavio da je Marijana Budanova, supruga Kirila Budanova, šefa ukrajinskog vojnog obavještajnog direktorata GUR, završila u bolnici nakon, kako se sumnja, pokušaja trovanja.

Citirajući neimenovane obavještajne izvore, Babel navodi da je Kijev otvorio istragu o, kako su opisali, "pokušaju ubistva".

Izvor koji je govorio pod uslovom anonimnosti je rekao AFP-u da je izvještaj tačan, te dodao da je Budanova otrovana i da je pod tretmanom, ne dajući dodatne detalje.

Babel je objavio da se supstance pronađene u njenom tijelu "ne koriste za normalan život ili u vojnim poslovima".

"Njihovo prisustvo indicira namjeran pokušaj trovanja", navodi se.

Dodali su i da je "nekoliko" zaposlenika GUR-a pod tretmanom zbog mogućeg trovanja.

Budanova, koja je savjetnica kijevskog gradonačelnika Vitalija Klička, navodno je hospitalizovana nakon što se njeno stanje pogoršalo, te je proces liječenja u toku.

Službe za provođenje zakona vjeruju da je otrov došao do nje kroz hranu, prenosi sajt "Ukrajinska Pravda".

Atentati nisu rijetkost u ratu u Ukrajini.

Nekoliko proruskih zvaničnika i pristalica invazije Moskve na Ukrajinu su ubijeni nakon što je Rusija započela svoj napad u februaru prošle godine.

Zvaničnici kažu da su do sada spriječili "više od 10" pokušaja atentata na Budanova, tokom njegove karijere.

Njegova obavještajna jedinica se smatra odgovornom za nekoliko sabotaža protiv Rusije, koje su se desile iza prve linije fronta.

Moskva je optužila GUR da stoji iza eksplozija na mostu Kerč iz oktobra 2022, koji povezuje anektirano poluostrvo Krim sa Rusijom.

Budanov je u avgustu rekao da njegova supruga živi sa njim "u njegovoj kancelariji" te da se nije odvajala od njega od početka invazije, iz bezbjednosnih razloga.

Bonus video: