Predsjednik Bugarske stavio veto na slanje oklopnih vozila Ukrajini

Bugarski parlament može novim glasanjem da poništi veto šefa države, ali za sada nije poznato da li postoji potrebna većina za takvu odluku

6146 pregleda 1 komentar(a)
Radev, Foto: Boris Pejović
Radev, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Bugarske Rumen Radev stavio je veto na sporazum Sofije i Kijeva o isporuci 100 oklopnih vozila Ukrajini, saopštio je danas njegov kabinet.

Taj sporazum, o besplatnom slanju 100 oklopnih transportera u Ukrajinu, u avgustu su potpisali Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske i Ministarstvo odbrane Ukrajine, a bugarski parlament ga je ratifikovao 22. novembra, prenose mediji u Sofiji.

Oklopna vozila koja Sofija namjerava da pošalje Ukrajini proizvedena su prije oko 40 godina i Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske označilo ih je kao zastarjele. Radev, međutim, tvrdi da bi to oružje i dalje moglo da se koristi za zaštitu granice i za pružanje pomoći stanovništvu u slučaju katastrofa, uključujući teško dostupna područja.

Radev je vratio parlamentu zakon o potvrđivanju sporazuma, navodeći da poslanici "nisu bili dovoljno upoznati sa konkretnim parametrima donacije" i da zato nisu mogli objektivno da ocijene da li su oklopni transporteri zaista zastarjeli.

"Rukovodim se uvjerenjem da bezbjednost, zdravlje i životi bugarskih građana moraju da budu naš glavni prioritet", naveo je Radev.

Bugarski parlament može novim glasanjem da poništi veto šefa države, ali za sada nije poznato da li postoji potrebna većina za takvu odluku.

Bonus video: