Orban i zvanično tražio da se na samitu EU ne razgovara o pregovorima o prijemu Ukrajine

Orban insistira na tome da je najprije potrebna "strateška diskusija" o evropskoj budućnosti Ukrajine i upozorio da bi "forsiranje odluke moglo da uništi jedinstvo EU"

7610 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mađarski premijer Viktor Orban je zvanično tražio da se sa dnevnog reda samita lidera Evropske unije skinu glavna tema: pitanje pokretanja pregovora o prijemu Ukrajine u EU - što je prva tema na dnevnom redu tog skupa, i finansiranja Kijeva milijardama eura u borbi protiv ruske invazije.

U pismu predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, koji će predsjedavati samitom 14. i 15. decembra u Briselu, Orban insistira na tome da je najprije potrebna "strateška diskusija" o evropskoj budućnosti Ukrajine i upozorio da bi "forsiranje odluke moglo da uništi jedinstvo EU".

Odluke o proširenju EU i reviziji njenog dugoročnog budžeta, koja uključuje 50 milijardi eura pomoći Kijevu, može da donese samo svih 27 zemalja članica Unije jednoglasno.

"S poštovanjem vas pozivam da ne pozivate Evropski savjet da donese odluku o ovim pitanjima u decembru, jer bi očigledan nedostatak konsenzusa neizbježno doveo do neuspjeha", napisao je Orban u današnjem pismu u koje je Asošiejted pres imao uvid.

Lideri EU, napisao je, "moraju da izbjegnu ovaj kontraproduktivan scenario zarad jedinstva - naše najvažnije imovine".

On nije otvoreno rekao da će Mađarska staviti veto na bilo kakve poteze u pravcu otvaranja pregovora o prjemu Ukrajine, ali je prijetnja bila implicitna.

Mišelova kancelarija odbila je da komentariše Orbanovo pismo.

Ukrajina računa na fondove EU koji će pomoći njenoj ekonomiji, pogođenoj ratom, da opstane u narednoj godini.

Evropska komisija koja nadgleda proces proširenja, preporučila je prošlog mjeseca da se Ukrajini dopusti otpočinjanje pregovora o prijemu u EU tek pošto se Kijev pozabavi pitanjima kao što su korupcija, lobiranja i ograničenja manjinama da uče i čitaju na svojim jezicima.

Orban je tvrdi da je Ukrajina "svjetlosnim godinama" udaljena od pridruživanja EU i da njeno članstvo ne bi bilo u interesu Mađarske.

Orban naširoko važi za jednog od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina u Evropi, a njegova nacionalistička vlada se dugo zalagala protiv sankcija EU Rusiji zbog njene invazije 2022. godine i kočila je finansijsku pomoć Kijevu.

Orban takođe tvrdi da pregovori o pridruživanju ne bi trebalo da počnu s nekom državom koja je u ratu, te da bi eventualni prijem Ukrajine u EU drastično promijenio način na koji 27-člana EU raspoređuje sredstva među zemljama članicama.

Orban je u pismu kritikovao predlog Evropske komisije da se počnu razgovori s Kijevom i bez ispunjavanja svi preduslova za to, rekavši da to "označava kraj politike proširenja Evropske unije kao objektivnog instrumenta zasnovanog na zaslugama".

On je predlog Evropske komisije za reviziju budžeta za 2021-27 opisao kao "neutemeljen, neuravnotežen i nerealan".

Orban je u sukobu sa Komisijom koja mu zamjera stanje vladavine prava i korupciju u Mađarskoj. EU je zamrznula milijarde sredstava Budimpešti zbog ovih problema, ali je nedavno oslobodila nešto novca, i očekuje se da će to ponovo učiniti prije samita.

Orban u pismu navodi da oslobođenje sredstava namijenjenih Mađarskoj nije promijenilo njegovo mišljenje o Ukrajini.

Bonus video: