Italija se povukla iz kineske inicijative Pojas i put

Izvor nije iznio nikakve detalje osim što je rekao da je to učinjeno na takav način da se "održe otvoreni kanali političkog dijaloga"

3687 pregleda 0 komentar(a)
Meloni, Foto: Reuters
Meloni, Foto: Reuters

Italija se povukla iz goleme kineske infrastrukturne inicijative Pojas i put, četiri godine nakon što je postala jedina nacija G7 koja se pridružila, rekao je vladin izvor u srijedu.

Dugo očekivana odluka saopštena je Pekingu prije tri dana, prema italijanskim novinama Korijere dela Sera, koje su prve objavile vijest.

Nijedna strana nije objavila službenu komunikaciju, ali izvor iz italijanske vlade potvrdio je za novinsku agenciju Frans pres (AFP) da se Rim povukao.

Izvor nije iznio nikakve detalje osim što je rekao da je to učinjeno na takav način da se "održe otvoreni kanali političkog dijaloga".

Premijerka Đorđa Meloni dugo se protivila učešću Italije u inicijativi koju mnogi smatraju pokušajem Pekinga da kupi politički uticaj i čije su koristi Rimu bile ograničene.

Ugovor je trebalo da bude automatski obnovljen u martu 2024. osim ako Italija ne odustane do kraja ove godine.

No Meloni i njena tvrdodesničarska vlada takođe su bile oprezne s provociranjem Pekinga i rizikovanjem odmazde protiv italijanskih kompanija.

Rekla je novinarima na samitu G20 u Delhiju u septembru da, ako Rim napusti projekat, to "neće ugroziti odnose s Kinom".

Peking kaže da je više od 150 zemalja, koje se protežu od Urugvaja do Šri Lanke, potpisalo inicijativu, centralni stub nastojanja kineskog predsjednika Si Đinpinga da proširi kinesku moć u inostranstvu.

Zagovornici Pojas i put pozdravljaju zbog dovođenja resursa i ekonomskog rasta, ali inicijativa je takođe kritikovana zbog toga što je siromašne zemlje opteretio golemim dugom.

Postoji zabrinutost, posebno među zapadnim nacijama, da Kina nastoji ustanoviti globalni svjetski poredak u svoju korist, dok su glasovi opozicije u zemljama Pojasa i puta takođe osudili ono što vide kao povećanje kineskog uticaja u lokalnoj politici.

U međuvremenu, Vašington je upozorio da bi Kina mogla iskoristiti inicijativu kao izgovor za izgradnju vojnih baza širom svijeta u ime zaštite ulaganja u sklopu Pojasa i puta.

Italija, članica Evropske unije, grupe naprednih ekonomija G7 i NATO-a, pristupila je Pojasu i putu 2019. pod vladom tadašnjeg premijera Đuzepea Kontea.

Prije preuzimanja dužnosti u oktobru 2022., Meloni je rekla da je to "greška".

Osim toga, italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je u septembru da članstvo "nije proizvelo rezultate kojima smo se nadali".

Stručnjaci su primijetili da se druge velike evropske ekonomije, poput Njemačke i Francuske, nisu pridružile Pojasu i putu, ali su uprkos tome obezbijedile važne trgovinske i investicione poslove s Kinom.

Bonus video: