Zelenski tvrdi da će Ukrajina poraziti Rusiju i izboriti pošten mir, vitalna vojna pomoć Vašingtona visi o koncu

Očekivalo se da će Zelenski, koji je snimio video na Dan oružanih snaga Ukrajine, govoriti o zalaganju Kijeva za nastavak američke vojne pomoći dok se Ukrajina priprema za tešku zimu na bojnom polju i dok rusko granatiranje i udari nastavljaju ubijati civile

12160 pregleda 145 reakcija 42 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obećao je da će Ukrajina poraziti Rusiju i izboriti pošten mir dok su se zvaničnici iz Kijeva žurili kako bi osigurali vitalnu vojnu pomoć iz Vašingtona za koju se čini da visi o koncu.

"Bilo je teško, ali izdržali smo... Nije sada lako, ali idemo. Koliko god bilo teško, doći ćemo. Do naših granica, do naših ljudi. Do našeg mira. Pošten mir. Slobodan mir", rekao je u videu koji je sam snimio rano 6. decembra.

Samo nekoliko sati ranije, Zelenski je otkazao obraćanje američkim senatorima dok se rasprava zahuktala o zahtjevu predsjednika Džozefa Bajdena za finansiranje ratova u Ukrajini i Izraelu u iznosu od gotovo 106 milijardi dolara.

Očekivalo se da će Zelenski, koji je snimio video na Dan oružanih snaga Ukrajine, govoriti o zalaganju Kijeva za nastavak američke vojne pomoći dok se Ukrajina priprema za tešku zimu na bojnom polju i dok rusko granatiranje i udari nastavljaju ubijati civile.

Dok se Zelenski snimao dok je hodao iz svog kabineta centralnom ulicom Hruševskoho prema "zidu sjećanja" u centru Kijeva, ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov sastao se s čelnicima odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD-a kako bi se izjasnio o slučaju Ukrajine.

"Istakao sam važnost nastavka podrške Ukrajini u 2024.", rekao je Umerov u objavi na X, bivšem Tviteru.

"Vazdušna nadmoć, protivvazdušna odbrana, bespilotne letjelice, elektronsko ratovanje, topništvo i municija naše su hitne potrebe na bojnom polju. Takođe sam primijetio važnost jačanja pritiska i kontrole sankcija", rekao je.

"Agresor povećava proizvodnju oružja, prije svega dronova. To znači da sankcije nisu dovoljne", dodao je Umerov.

Bajdenova administracija je u oktobru zatražila od Kongresa da odobri paket pomoći, koji bi obuhvatio ne samo pomoć Ukrajini i Izraelu, već i bezbjednost granica, ali Predstavnički dom pod republikanskom kontrolom odbio je zahtjev jer zahtijevaju da bude vezan za obnovu američke imigracione i granične politike.

U direktnom upozorenju, Bajdenova direktorica za budžet, Šalanda Jang, rekla je republikanskom predsjedniku Predstavničkog doma, Majku Džonsonu, u pismu da bi nedostatak američke vojne pomoći "ometao" napore ukrajinske vojske, povećavajući izglede Rusije na bojnom polju.

"Već su naši paketi bezbjednosne pomoći postali manji, a isporuke pomoći sve ograničenije. Ako naša pomoć prestane, to će uzrokovati značajne probleme za Ukrajinu. Dok su naši saveznici širom svijeta pojačali da učine više, podrška SAD-a je kritična i drugi je ne mogu ponoviti", napisala je Jang.

Do ovakvog razvoja događaja dolazi u trenutku kad su ukrajinske snage u bliskoj borbi s ruskim trupama oko industrijskog grada Avdijivka.

Ruske snage već nekoliko sedmica pokušavaju opkoliti grad u istočnoj regiji Donjeck, koji je postao simbol ukrajinskog otpora.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 41 od 48 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje koje je Rusija lansirala na mete u Ukrajini rano 6. decembra, saopštile su ukrajinske zračne snage, dodajući da su bespilotne letjelice lansirane s rta Čaud na Krimu koji je okupirala Moskva i iz ruske regije Kursk.

Nisu navedeni detalji o mogućim žrtvama ili šteti.

Bonus video: