Zeleno svjetlo EU Mađarskoj za dio sredstava iz plana oporavka, biće isplaćeno 920 miliona eura

Evropska komisija je dala saglasnost 23. novembra uz obrazloženje da u skladu sa pravilima isplata ovog avansa nije podložna nikakvim uslovima, za razliku od ostatka sredstava u planu oporavka

2403 pregleda 1 komentar(a)
Budimpešta (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Budimpešta (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Ministri finansija Evropske unije (EU) odobrili su danas isplatu Mađarskoj od 920 miliona eura u okviru revizije njenog plana oporavka, koji je inače još uvijek zamrznut u očekivanju napretka u vladavini prava.

Odluka, koju je saopštio Savjet EU, dolazi nekoliko dana prije nego što Komisija očekuje oslobađanje od skoro 10 milijardi eura iz fondova namijenjenih Mađarskoj, isplate obustavljene u drugom postupku, u očekivanju poboljšanja nezavisnosti pravosudnog sistema kroz određeni broj reformi.

Zeleno svjetlo dolazi u još uvijek napetom kontekstu između lidera EU i mađarskog nacionalističkog premijera Viktora Orbana.

Međutim, Orban je rekao da će biti protiv dvije važne odluke za Ukrajinu, a to su evropsku pomoć od 50 milijardi eura i otvaranje pristupnih pregovora sa EU. O tome će biti riječi na samitu EU u Briselu 14. i 15. decembra.

Ministri finansija EU dali su svoje odobrenje za 13 revidiranih nacionalnih planova, uključujući i mađarski plan koji sada iznosi 10,4 milijarde eura (6,5 milijardi u grantovima i 3,9 milijardi u zajmovima), u poređenju sa 5,8 milijardi u subvencijama ranije.

Na ovaj iznos Budimpešta će moći da dobije avans od 920 miliona.

Evropska komisija je dala saglasnost 23. novembra uz obrazloženje da u skladu sa pravilima isplata ovog avansa nije podložna nikakvim uslovima, za razliku od ostatka sredstava u planu oporavka.

Međutim, Mađarska mora da sprovede mjere u cilju borbe protiv korupcije i sukoba interesa, unapređenja nezavisnosti pravosuđa, slobode izražavanja i akademske slobode, i zaštite prava manjina i migranata.

Za uplatu avansa od 920 miliona eura i dalje će formalno morati da dođe do sporazuma sa Komisijom, posle čega će novac biti dostupan u roku od dva mjeseca.

Bonus video: