Saradnici ruskog opozicionara Navaljnog kažu da šest dana nemaju vijesti o njemu

"Već je šesti dan zaredom da ne znamo gdje je Aleksej i šta mu se dešava", napisala je Jarmiš na tviteru (X)

6108 pregleda 3 komentar(a)
Navaljni, Foto: Screenshot/Youtube
Navaljni, Foto: Screenshot/Youtube

Saradnici zatvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog saopštili su danas da ni oni ni njegovi advokati već šest dana nemaju vijesti o njemu. Navaljni, koji je na odsluženju 19 godišnje zatvorske kazne po presudi za ekstremizam, trebalo je danas da se pojavi pred sudom putem video veze, ali se nije pojavio, rekla je njegova portparolka Kira Jarmiš.

Ona je dodala da su zatvorski zvaničnici naveli da imaju probleme sa strujom. Advokati posljednjih dana takođe nisu mogli da pristupe Navaljnom, rekla je ona.

"Već je šesti dan zaredom da ne znamo gdje je Aleksej i šta mu se dešava", napisala je Jarmiš na tviteru (X).

Navaljni (47) je iza rešetaka od januara 2021. Kao žestoki protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, vodio je kampanju protiv korupcije i organizovao velike proteste protiv Kremlja. Njegovo hapšenje uslijedilo je po povratku u Moskvu iz Njemačke, gdje se oporavio od trovanja nervnim agensima, za šta je okrivio Kremlj.

Navaljni je od tada dobio tri zatvorske kazne i proveo je mjesece u izolaciji u kaznenoj koloniji u Vladimirskoj oblasti, istočno od Moskve, zbog navodnih manjih prekršaja. On je odbacio sve optužbe protiv njega kao politički motivisane.

Prošle nedjelje, Kira Jarmiš je rekla da su advokati Navaljnog tri dana zaredom proveli mnogo sati u kaznenoj koloniji čekajući dozvolu da ga posjete, ali su bili odbijeni u posljednjem trenutku. Pisma Navaljnom nisu dozvoljena, a on se nije pojavljivao na zakazanim sudskim ročištima putem video linka.

Jarmiš je u petak rekla da je razvoj događaja zabrinjavajući s obzirom da se Navaljni nedavno razbolio.

"Osjećao je vrtoglavicu i ležao je na podu. Ne znamo šta je to izazvalo, ali s obzirom na to da je lišen hrane, držan u ćeliji bez ventilacije i da mu je ponuđeno minimalno vrijeme na otvorenom, izgledalo je kao da se onesvijestio od gladi", rekla je portparolka.

Ona je dodala da su ga advokati posjetili poslije toga i da je izgledao "manje-više dobro".

Navaljni bi trebalo da bude prebačen u kaznenu koloniju sa posebnim obezbijeđenjem", ustanovu sa najvišim stepenom bezbjednosti u ruskom zatvorskom sistemu.

Ruski zatvorski transferi su poznati po tome što traju dugo, ponekad nedjeljama, tokom kojih nema pristupa zatvorenicima, a informacije o njima su ograničene ili sasvim nedostupne.

Bonus video: