EU se sprema za obračun sa Mađarskom

Mađarska poručila da neće popustiti pod pritiskom u vezi sa finansijskom pomoći i pristupnim pregovorima za Ukrajinu

14781 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Zelenski i Orban su se sreli u Buenos Airesu, Foto: Rojters
Zelenski i Orban su se sreli u Buenos Airesu, Foto: Rojters

Mađarska je juče saopštila da neće popustiti pod pritiskom drugih država Evropske unije da da zeleno svjetlo za pristupne pregovore sa Ukrajinom.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova rekao je da bi bilo "razorno" za njegovu zemlju i EU ako Kijev na samitu bloka 14-15. decembra ne dobije odobrenje za pregovore o članstvu i dodatnu pomoć da se brani od ruske invazije.

Lideri EU će u četvrtak i petak u Briselu odlučivati o predlozima da se Kijevu odobri 50 milijardi eura ekonomske pomoći, dodijeli dodatnih 20 milijardi eura ukrajinskoj vojsci i pokrenu pristupni pregovori. Za sve te odluke, kako i za to kakav će biti 12. paket sankcija EU protiv Rusije, potrebna je jednoglasna podrška svih 27 država bloka.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se hvali vezama sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, zaprijetio je da će staviti veto na pomoć i pregovore o proširenju.

Druge članice EU, uključujući Njemačku, saopštile su da podržavaju početak pregovora sa Kijevom o dugotrajnom procesu pridruženja bloku, ali Mađarska ne popušta.

"Većina evropskih političara želi da donese tako važne odluke koje su potpuno nepripremljene i nemaju strateški dogovor o budućnosti Evrope", napisao je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na Fejsbuku uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu koji će pomoći u pripremi samita.

"Nećemo popustiti pod bilo kakvim pritiskom... bez obzira na to odakle on potiče, od koga i kakva god to bila ucjena ili obećanje".

Mađarska je i ranije dolazila u sukob sa EU partnerima. Ona je razvodnila sankcije protiv Rusije a prošlog decembra je stavila veto na dogovor da se Ukrajini dodijeli 18 milijardi eura 2023. Orbanova vlada je na kraju odobrila slanje pomoći nakon višednevnih prepirki oko pomoći EU Mađarskoj, koja je blokirana zbog zabrinutosti u vezi sa demokratskim nazadovanjem tokom Orbanove vladavine.

Šef diplomatije EU Žozep Borel pozvao je juče evropsku dvadesetsedmoricu da ostanu ujedinjeni u podršci Ukrajini.

"Nadam se da jedinstvo Evropske unije neće biti slomljeno, jer nije sad trenutak da oslabi naša podrška Ukrajini", rekao je Borel po dolasku u Brisel na sastanak ministara spoljnih poslova.

Borel sa šefovima diplomatije Rumunije i Mađarske juče u Briselu
Borel sa šefovima diplomatije Rumunije i Mađarske juče u Briselufoto: Reuters

Finska šefica diplomatije Elina Valtonene je ocijenila da je stav Mađarske zaista za žaljenje i naglasila da je presudno da EU nastavi da podržava Ukrajinu "koliko god je to potrebno".

"Želim da vjerujem da će Evropljani biti ujedinjeni... i mi ćemo danas poslati jasne poruke našem mađarskom kolegi da tako i bude", rekla je francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis opisao je to kao "sukob ideologija, između onih koji žele da Evropa bude jaka i onih koji uopšte ne žele EU", prenio je Rojters.

Nećemo popustiti pod bilo kakvim pritiskom ... bez obzira na to odakle on potiče, od koga i kakva god to bila ucjena ili obećanje, rekao je mađarski šef diplomatije

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, koji je učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova EU, rekao je da bi neuspjeh na samitu u vezi sa dogovorom o otvaranju pregovora o pridruživanju pokazao da EU nije u stanju da ispuni svoje istorijske obaveze.

"Ne mogu da zamislim, ne želim ni da govorim o razornim posljedicama koje će nastati ako (Evropski) savjet ne donese ovu odluku", rekao je on, nazvavši je "majkom svih odluka".

Rojters navodi da je obezbjeđivanje nove finansijske pomoći Evrope od ključnog značaja i da takođe rastu sumnje oko buduće američke pomoći Kijevu. Predsjednik Volodimir Zelenski je juče stigao u Vašington, gdje će se založiti za dodatnu pomoć svojoj zemlji za rat protiv Rusije.

On je u obraćanju američkoj vojnoj publici rekao da se nada da i dalje može da računa na SAD. "Nećemo odustati. Znamo šta da radimo i možete da računate na Ukrajinu. I nadamo se isto toliko da ćemo moći da računamo na vas", rekao je Zelenski u obraćanju na Univerzitetu nacionalne odbrane.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena upozorila je Kongres da bi neuspjeh u obnavljanju vojne pomoći Ukrajini mogao da preokrene rat u korist Rusije, stvarajući prijetnje po nacionalnu bezbjednost Zapada.

Oni koji očekuju da Orban popusti naveli su mogući kompromis da se početak pregovora sa Ukrajinom pomjeri za mart kada budu ispunjeni konačni uslovi

Dok se EU ponovno trudi da osvoji Orbanovu podršku za Ukrajinu, očekuje se da Evropska komisija ove sedmice odblokira 10 milijardi eura za Budimpeštu.

Diplomate su izjavile da će pokušaji Gruzije i Bosne i Hercegovine da poboljšaju šanse za pridruživanje EU, koje imaju Orbanovu podršku, propasti ukoliko Mađarska stavi veto na pregovore s Ukrajinom, ali su neki takođe rekli da je kompromis još moguć.

Oni koji očekuju da Orban popusti naveli su mogući kompromis da se početak pregovora sa Ukrajinom pomjeri za mart kada budu ispunjeni konačni uslovi. Drugi kažu da je moguće da neće uspjeti da ubijede Orbana.

"Nalazimo se u ključnom trenutku", rekao je Rojtersu jedan visoki zvaničnik EU, misleći na zastoj na frontu u Ukrajini i to što američki Kongres nije odobrio Bajdenov paket pomoći od 60 milijardi eura za Ukrajinu.

"Vrlo je važno da... Evropska unija pokaže jasnu i potpunu podršku Ukrajini", rekao je zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman. "Ta poruka ne bi bila upućena samo Moskvi, već bi to bila poruka i Vašingtonu, bila bi takođe poruka Kijevu".

Rojters ocjenjuje da je na kocki i kredibilitet EU jer je blok ranije obećao da će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Šta Orban želi

Protiveći se otvaranju pregovora o članstvu sa Kijevom, Orban se u početku žalio na odnos vlasti Ukrajine prema mađarskoj manjini u toj zemlji. Potom je rekao da je Ukrajina previše korumpirana i da nije spremna da se pridruži EU.

Umjesto odluke o novoj pomoći Ukrajini, on je zatražio da blok održi "stratešku diskusiju" o svojoj podršci Kijevu.

"Naš osjećaj je da je Orban uvijek znao koliko daleko može da ide i da će tačno znati kada je vrijeme da pristane na kompromis", rekao je drugi visoki diplomata EU.

Ukrajinski predsjednik Zelenski je juče izjavio da je imao "iskren" razgovor sa Orbanom, sa kojim se susreo u nedjelju na inauguraciji novog predsjednika Argentine Havijera Mileija.

"Bilo je najiskrenije moguće, fokusirano na naše evropske poslove", rekao je Zelenski u videu koji je objavio na Telegramu.

Bonus video: