Ukrajinski zvaničnici: U raketnom napadu Rusije na Kijev povrijeđene 53 osobe, oštećeni domovi, dječja bolnica

Ostaci projektila napravili su veliki krater u zemlji i uništili parkirane automobile

5368 pregleda 6 komentar(a)
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters
Detalj iz Kijeva, Foto: Reuters

U drugom raketnom napadu Rusije na glavni grad Ukrajine - Kijev ove nedjelje povrijeđene su najmanje 53 osobe, pri čemu su oštećeni domovi i dječja bolnica, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici, dok je predsjednik Volodimir Zelenski molio u Vašingtonu za dodatnu pomoć svojoj zemlji, prenosi agencija Rojters.

Prozori na stambenim blokovima su razneseni, a uplašeni stanovnici izašli su na ulicu da procijene štetu.

Ostaci projektila napravili su veliki krater u zemlji i uništili parkirane automobile.

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su svih deset balističkih raketa usmjerenih na prijestonicu oko tri sata ujutro, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage na aplikaciji Telegram.

Padajući ostaci izazvali su povrede i razaranja u četiri kijevska okruga duž rijeke Dnjepar, koja prolazi kroz prijestonicu, rekli su zvaničnici.

Oštećeno je 35 objekata, saopštila je gradska vojna uprava.

Ukrajinska nacionalna policija saopštila je da su 53 osobe, uključujući šestoro djece, povrijeđene u napadu.

Hospitalizovano je 18 ljudi, navodi se u objavi na društvenim mrežama.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine identifikovao je projektile kao balističke rakete Iskander-M, kao i S-400: izuzetno brze rakete namijenjene protivvazdušnoj odbrani, ali koje su takođe korišćene za gađanje kopnenih ciljeva.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika pohvalio je sisteme protivvazdušne odbrane koje je isporučio Zapad i njihove operatere nakon što je Ukrajina oborila svih deset.

"Ne može se sumnjati u efikasnost zapadnog oružja u rukama ukrajinskih vojnika", rekao je Jermak u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Prozori i ulazi razbijeni su od ruševina u dječjoj bolnici u kijevskom okrugu Dnjeprovski, ali prema prvim procjenama nije bilo žrtava, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu.

Krhotine su takođe pogodile nekoliko stambenih zgrada u Dnjeprovskom okrugu.

Oštećen je vodovod u okrugu.

Šef kijevske vojne administracije Sergej Popko rekao je da je 17 osoba, uključujući sedmoro djece, evakuisano iz stambene zgrade u Dnjeprovskom okrugu nakon što su krhotine udarile u zgradu i obližnje automobile, što je izazvalo požar.

On je dodao da je najviše povreda došlo od prozora koje je raznio talas eksplozija.

"Ima mnogo povrijeđenih", rekao je Popko.

Napad je uslijedio nakon salve balističkih projektila kojima je gađan Kijev rano u ponedjeljak u kome su povrijeđene četiri osobe.

Američki predsjednik Džozef Bajden upozorio je juče republikance da će Rusiji dati "božićni poklon" ako ne pruže dodatnu vojnu pomoć Zelenskom, čiji je sastanak sa najvišim američkim poslanicima završen bez obaveze za veću podršku.

Iz Rusije nije bilo komentara o današnjem napadu, koji je takođe oštetio zgrade u kijevskim okrugima Desnjanski, Darnicki i Holosijevski.

I Moskva i Kijev poriču da su ciljali civile u gotovo 22-mjesečnom ratu koji je Rusija pokrenula protiv svog susjeda u februaru 2022.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da je takođe oborilo svih deset ruskih jurišnih dronova iznad Odeske oblasti na jugu Ukrajine.

Bonus video: