MMF odobrio 900 miliona dolara za Ukrajinu

Uz to mu je potvrdila kako je Izvršni odbor MMF-a jednoglasan u podršci njegovoj zemlji osim jedne države, a to je Rusija, prenosi SEEbiz

2731 pregleda 5 komentar(a)
MMF (Ilustracija), Foto: Shutterstock
MMF (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je u ponedjeljak isplatu od 900 miliona dolara za Ukrajinu i njene potrebe tokom ruske agresije na tu državu.

U pitanju je druga revizija kreditnog programa za Ukrajinu. Ujedno se direktorica MMF-a, Kristalina Georgieva, sastala u ponedjeljak s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Uz to mu je potvrdila kako je Izvršni odbor MMF-a jednoglasan u podršci njegovoj zemlji osim jedne države, a to je Rusija, prenosi SEEbiz.

„Uprkos delikatnim vremenima i teškoj situaciji, ukrajinska ekonomija se pokazala otpornom i u vrijeme ruske invazije i agresije koja se nastavlja. Očekujem nastavak oporavka, a ključno u svemu je spoljno finansiranje, koje se mora nastaviti na blagovremenoj i predvidivoj osnovi“, rekla je Georgieva.

Ukrajinske vlasti mogu odmah povući 900 milionadolara pomoći, čime su se ukupna sredstva MMF-a za Ukrajinu ove godine povećala na 4,5 milijardi dolara.

Bonus video: