Ukrajina stavila poglavara Ruske pravoslavne crkve na listu "traženih"

Mjera je čisto simbolična jer se patrijarh Kiril nalazi u Rusiji i nije pod prijetnjom hapšenja

4000 pregleda 3 komentar(a)
Kiril (arhiva), Foto: Shutterstock
Kiril (arhiva), Foto: Shutterstock

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova je 15. decembra stavilo poglavara Ruske pravoslavne crkve, koja podržava rat Kremlja protiv Kijeva, na potjernicu nakon što su ga službe bezbjednosti optužile za podržavanje sukoba.

Mjera je čisto simbolična jer se patrijarh Kiril nalazi u Rusiji i nije pod prijetnjom hapšenja.

Najnoviji je to korak u kampanji Ukrajine da iskorijeni uticaj sveštenika za koje tvrdi da održavaju bliske veze s Rusijom i podrivaju ukrajinsko društvo.

Objava na potjernici ukrajinskog ministarstva identifikovala je Kirila po imenu i opisala ga kao "osobu koja se krije od organa pretpretresne istrage".

Rečeno je da je da mu se gubi trag od 11. novembra.

Vlasti u Kijevu su pokrenule krivične postupke protiv sveštenika povezanih sa ogrankom pravoslavne crkve koji je nekada bio direktno povezan sa ruskom crkvom i Kirilom.

Ukrajinska služba sigurnosti izdala je prošlog mjeseca dokument u kojem se kaže da je Kiril narušio ukrajinski suverenitet.

Snage bezbjenosti pokrenule su desetine krivičnih postupaka, uključujući optužbe za izdaju, protiv sveštenika i zvaničnika povezanih s ogrankom crkve koja se dovodi u vezu s Moskvom.

Kiril je osudio te akcije i apelovao na klerikalne vođe širom svijeta da zaustave poteze Ukrajine protiv crkve.

Bonus video: