Savjetnik za bezbjednost češke vlade predviđa podjelu Ukrajine, makar privremenu

"Bilo bi mi drago i želim im to, da Ukrajina osvoji svaki kvadratni kilometar, ali to ne vidim kao vjerovatnu varijantu", rekao je Tomaš Pojar

6888 pregleda 9 komentar(a)
Ukrajinski vojnici, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici, Foto: Reuters

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Vlade Češke Tomaš Pojar ocijenio je da Kijev jeste spriječio glavni cilj Rusije da za nekoliko dana osvoji cijelu Ukrajinu, ali ne isključuje scenario podjele teritorije, makar privremene, što bi zapadu te zemlje dalo mogućnost za veću integraciju u evroatlantski prostor.

"Bilo bi mi drago i želim im to, da Ukrajina osvoji svaki kvadratni kilometar, ali to ne vidim kao vjerovatnu varijantu. Na kraju, kada pogledamo istorijski i druge konflikte, u najmanju ruku privremeno, a sami znamo koliko dugo može trajati privremeno, može da dođe do podjele Ukrajine", kazao je Pojar u podkastu koji objavljuje portal Seznam.cz.

Češki zvaničnik rekao je da što bude veći bude taj zapadni dio Ukrajine, "to bolje".

"Za nas, a mislim i za cijeli Zapad, istinski poraz bi bilo to da stoji ruski, sovjetski vojnik ponovo na granicama sa Slovačkom", kazao je Pojar. Dodao je da Zapad mora da pomogne Ukrajini kako bi Rusija bila što dalje od njegovih granica.

Savjetnik za bezbjednost pretpostavlja da će Rusija nastojati da rat traje najmanje do izbora za američkog predsjednika sljedeće godine, u nadi Kremlja da će se Amerika, ako se u Bijelu kuću vrati Donald Tramp, povući u samoizolaciju.

"Čim Ukrajinci budu ubijeđeni da za njih nije povoljno da dalje vode borbene operacije i stabilizuju front, moramo da podržimo tu njihovu odluku. Ali, to mora da bude njihova odluka, pritisak spolja neće funkcionisati. Ako bi Rusija okupirala 20 odsto ukrajinske teritorije, moramo da pomognemo da onih 80 odsto Ukrajine budu stabilna, slobodna zemlja, dovoljno dobro naoružana da Rus mora da razmisli", kazao je češki zvaničnik.

Pojar je ocijenio da je bila ispravna odluka NATO-a da ne dozvoli da se rat u Ukrajini pretvori u sukob Rusije i Alijanse, što bi se, prema njegovom mišljenju, desilo ako bi se proglasila zona zabrane letova nad Ukrajinom.

Povodom "umora od rata" u Ukrajini i anketa u Češkoj i Evropskoj uniji koje pokazuju pad podrške vojnoj pomoći Kijevu i ratnim izbjeglicama, Tomaš Pojar je rekao da je vrijeme da počne da se otvoreno govori da i Zapad na tom ratu zarađuje.

"Vreme je da počnemo da govorimo da mi Česi na ratu u Ukrajini zarađujemo. To je teško reći, zvuči grozno, ali kada pogledate s aspekta privrede, naše fabrike vojne industrije, privatne fabrike, platile su 83 miliona eura poreza na dobit za prošlu godinu više nego prethodne. Izdate su licence za izvoz u vrijednosti od preko pet milijardi eura, a to ne plaća češki poreski obveznik", kazao je Pojar.

Komercijalne isporuke oružja i vojne opreme Ukrajini češkim građanima donose novac preko poreza, plata za zaposlene, a oružje su kupili Ukrajinci, ali plaćaju ga Holanđani, Danci, Amerikanci i neke druge zemlje.

"Ubijeđen sam da i kada su u pitanju ukrajinske izbjeglice ono što će dati do kraja godine češki poreski obveznik biće manji iznos nego to koliko će 120.000 zaposlenih ukrajinskih izbjeglica uplatiti preko poreza na prihode i socijalnih i zdravstvenih doprinosa", rekao je Pojar.

On je naglasio takođe da je Češka kao poklon Ukrajini dala rashodovano staro sovjetsko oružje, a da je zauzvrat od SAD i Njemačke dobila novac i moderno zapadno oružje u dva puta većoj vrijednosti nego koliko je poklonila Ukrajini.

Bonus video: