Ukrajina se sprema da prvi put proslavi Božić 25. decembra: "Daleko od Moskve"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je u julu zakon kojim se proslava pomjera za 25. decembar, rekavši da omogućava Ukrajincima da "napuste rusko nasljeđe nametanja božićnih proslava 7. januara"

17718 pregleda 42 reakcija 41 komentar(a)
Proslava Badnje večeri na liniji fronta kod Kupjanska, Foto: Reuters
Proslava Badnje večeri na liniji fronta kod Kupjanska, Foto: Reuters

Ukrajinski pravoslavni hrišćani prisustvovali su bogosluženjima u nedjelju dok se zemlja sprema da prvi put proslavi Božić 25. decembra, nakon što je vlada promijenila datum proslave sa 7. januara kako bi se distancirala od Rusije.

Mnoge pravoslavne crkve, uključujući rusku, praznike obilježavaju po julijanskom kalendaru, gdje Božić pada 7. januara, a ne po gregorijanskom kalendaru koji se koristi u svakodnevnom životu i u zapadnim crkvama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je u julu zakon kojim se proslava pomjera za 25. decembar, rekavši da omogućava Ukrajincima da "napuste rusko nasljeđe nametanja božićnih proslava 7. januara".

Promjena datuma je dio ubrzanih poteza nakon ruske invazije na Ukrajinu, da se država distancira od ruskog i sovjetskog nasljeđa, što podrazumijeva i preimenovanje ulica i uklanjanje spomenika.

Pravoslavna crkva Ukrajine se formalno odvojila od Ruske pravoslavne crkve zbog ruske aneksije Krima 2014. i njene podrške separatistima u istočnoj Ukrajini.

Politički raskol je doveo do toga da sveštenici, pa čak i čitave parohije prelaze iz jedne crkve u drugu, a nova pravoslavna crkva Ukrajine ubrzano raste i preuzela je nekoliko crkvenih zgrada povezanih sa Rusijom, što je ukrajinska vlada podržala.

Ukrajinci su izrazili podršku promjeni datuma za Božić.

U crnomorskoj luci Odesi na jugu, vjernici su prisustvovali bogosluženju za Badnje veče u Sabornom hramu Hristovog rođenja, okićenom jelkama i jaslicama.

"Vjerujemo da zaista treba da slavimo Božić sa cijelim svijetom, daleko, daleko od Moskve. Za mene je to sada nova poruka", rekla je za AFP Olena, čiji je sin medicinski radnik na prvoj liniji fronta.

"Željeli smo da podržimo ono što se sada dešava u Ukrajini. Zato što su promjene uvijek teške, a kada dođe do tih promjena, potrebno je više ljudi da to podrže da bi se nešto novo desilo", rekao je Denis.

U zapadnom gradu Lavovu, koji je malo oštećen ratom, Taras Kobza, vojni ljekar, rekao je da se Ukrajina "mora pridružiti civilizovanom svijetu".

Tetiana, pjevačica tradicionalne muzike se složila:

"Veoma sam srećna što konačno slavimo Badnje veče i Božić zajedno sa ostatkom svijeta. Zaista je super".

Ukrajinska grkokatolička crkva takođe održava božićne službe 25. decembra.

Ali, istorijski povezana sa Rusijom, Ukrajinska pravoslavna crkva ne odustaje od proslave Božića 7. januara.

Ova crkva tvrdi da je prekinula veze sa Rusijom zbog rata, ali mnogi Ukrajinci su skeptični.

Pod Sovjetskim Savezom, ateizam je podstican u Ukrajini, a božićne tradicije poput jelki i poklona prebačene su na doček Nove godine, koji je postao glavni praznik.

Po običajima, Ukrajinci za Badnje veče prave večeru sa 12 jela bez mesa, koja uključuje slatki puding od žitarica. Pored božićnih ukrasa, domovi se ukrašavaju snopovima pšenice i pjevaju se pjesme zvane "koljadki".

Bonus video: