Navaljni pronađen u zatvoru na Arktiku

Advokati su sa liderom ruske opozicije posljednji put bili u kontaktu 6. decembra

18919 pregleda 44 reakcija 4 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Saradnici uhapšenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog saopštili su danas da su ga pronašli u zatvorskoj koloniji iznad Arktičkog kruga i da je dobrog zdravstvenog stanja, skoro tri nedjelje nakon što su izgubili svaki kontakt sa njim.

"Pronašli smo Alekseja. On se sada nalazi u IK-3 u naselju Harp u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu (oko 1.900 kilometara sjeveroistočno od Moskve)", napisala je njegova portparolka Kira Jarmiš na društvenoj mreži X.

Jarmiš je napisala da je Navaljnog ranije danas posjetio njegov advokat. Advokati su sa Navaljnim, koji je u zavtvoru od 2021. nakon što je preživio pokušaj trovanja, posljednji put bili u kontaktu 6. decembra.

Njegov nestanak, koji je uslijedio samo nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio da će se kandidovati za reizbor u martu 2024, izazvao je zabrinutost za njegovo dobro i bezbjednost.

On je u avgustu osuđen na 19 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za stvaranje ekstremističke zajednice, finansiranje ekstremističkih aktivnosti i brojne druge zločine.

Bonus video: