Preminuo Dik Marti, poznat po izvještajima o CIA i zločinima OVK

Martijev izvještaj iz 2010. bio je polazna tačka za istragu poslije koje je formiran specijalni sud za zločine OVK u Hagu, pred kojim su optuženi ključni komandanti te formacije, uključujući Hašima Tačija, bivšeg predsjednika i premijera Kosova

8046 pregleda 11 komentar(a)
Dik Marti, Foto: Swiss Federal Assembly/Wikimedia Commons
Dik Marti, Foto: Swiss Federal Assembly/Wikimedia Commons

Nekadašnji švajcarski senator i tužilac Dik Marti, koji je kao specijalni izvjestilac Savjeta Evrope istraživao zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), umro je danas u 79. godini, javili su mediji u Švajcarskoj.

Martijev izvještaj iz 2010. bio je polazna tačka za istragu poslije koje je formiran specijalni sud za zločine OVK u Hagu, pred kojim su optuženi ključni komandanti te formacije, uključujući Hašima Tačija, bivšeg predsjednika i premijera Kosova.

U tom izvještaju, usvojenom u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Marti je naveo da brojne indikacije potvrđuju da su i Srbi i kosovski Albanci bili zarobljeni 1999. na tajnim mjestima pod kontrolom OVK na sjeveru Albanije, i da su nekima od njih izvađeni organi radi prodaje u inostranstvu.

Van granica Švajcarske Marti je postao poznat 2006. godine, kada je kao izvjestilac Savjeta Evrope sačinio izvještaj o mreži tajnih zatvora u kojima je američka Centralna obavještajna agencija (CIA) ispitivala radikalne islamiste u okviru borbe protiv terorizma.

U izvještaju je naveo da je CIA imala podršku 14 zemalja, uključujući Švajcarsku, koje su bile aktivno ili pasivno uključene u pritvaranje ili prebacivanje tih osoba, koje su kasnije bile mučene.

Marti je rođen u južnom švajcarskom kantonu Tićino, gdje je bio zamjenik javnog tužioca, a potom i javni tužilac od 1975. do 1989. godine. Član kantonalne vlade Tićina bio je od 1989. do 1995. godine.

Senator je bio od 1995. do 2011. godine, kao predstavnik Radikalne stranke, koja pripada desnom centru. Pokrenuo je inicijative za dekriminalizaciju abortusa i za uspostavljanje nezavisnog saveznog tužioca.

U Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope izabran je 1999. godine i predsjedavao je Odboru za pravna pitanja i ljudska prava od 2005. do 2008. godine.

Bonus video: