Nalet solarne energije, toplotnih pumpi i baterija

Svijet je u 2023. iznenađujuće mnogo ulagao u solarne panele, vetroparkove, baterije i druge tehnologije koje pomažu borbi protiv klimatskih promjena.

6714 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Energija iz obnovljivih izbora postaje sve povoljnija, tako da po prvi put ima više investicija u solarnu energiju nego u crpljenje nafte“, kaže profesorka Klaudija Kemfert sa Njemačkog instituta za istraživanje privrede.

„Posebno su solarni paneli ove godine premašili očekivanja“, dodaje i profesor Gunar Luderer sa Potsdamskog instituta za istraživanje klime.

Prema procjenama, ove godine je instalirano solarnih elektrana sa ukupnom snagom od 400 gigavata, prošle godine je to bilo 239 gigavata. Ove godine na izmaku, dodatno je vetrogeneratora snage 111 gigavata, navodi Svjetska asocijacija za energiju vjetra.

Osim toga, na mreže su dodata četiri nuklearna reaktora ukupne snage četiri gigavata. Ugašeno je pet starih reaktora snage šest gigavata, i to u Njemačkoj, Belgiji i Tajvanu.

Niska cijena proizvodnje

Glavni razlog za snaženje postrojenja za energiju Sunca i vjetra jeste veoma niska cijena proizvodnje struje.

U globalnom prosjeku, u 2022. godini je proizvodnja kilovat-sata struje pomoću vetrogeneratora na kopnu koštala tri evrocenta, navodi međunarodna Agencija za obnovljive energije. U velikim solarnim parkovima je kilovat-sat koštao 4,5 centa.

To je već osetno jeftinije nego dobijanje struje od fosilnih goriva, što košta od 5,5 do 22 centa po kilovat-satu.

Cijene solarne energije su dodatno pale ove godine, kažu stručnjaci, posebno jer solarni moduli postaju jeftiniji. Računa se da je cijena još 40 odsto niža nego prošle godine.

Kina masovno pravi panele

Zaslužna za to je masovna proizvodnja u Kini. Navodi se da Kina trenutno proizvodi solarnih modula snage 600 gigavata godišnje, čak 225 gigavata više nego prošle godine. Do 2025. bi ova zemlja trebalo da stigne do hiljadu gigavata solarnih panela.

Indija, SAD i EU takođe planiraju ulaganja u solarne fabrike. U Indiji bi od 2027. trebalo da se godišnje pravi moduli snage ukupno sto gigavata, EU će uskoro praviti 30 gigavata godišnje.

„Ide brže nego što smo mislili“, kaže profesor Niklas Hene sa instituta New Climate u Kelnu. „Posebno se solarni paneli ekstremno brzo šire“, dodaje on.

Brže ide, kaže, nego što je zacrtano u ciljevima kako bi se do 2100. godine spriječio globalni rast temperature u odnosu na predindustrijsko doba veći od 1,5 Celzijusa.

Baterije napreduju

„Ova godina bi mogla ući u istoriju kao prekretnica za baterije i energetiku“, kaže Kristijan Brajer, profesor solarne ekonomije na univerzitetu LTU u Finskoj.

Razlog je, kaže, to što su „litijumske baterije bez kobalta i nikla potpuno etablirane, te što i natrijum-jonske baterije stižu na tržište“.

Jer, litijum je rijedak i skup metal, dok je natrijum jeftin i dostupan u skoro neograničenim količinama.

Prema ekonomskom magazinu Clean Thinking, cijena natrijumskih baterija već je 40 odsto niža od litijumskih. No komercijalna upotreba je tek počela i zato natrijumske baterije čine tek jedan odsto svih baterija.

Ubuduće bi, predviđaju stručnjaci, natrijum mogao da bude osnova pogotovo stacionarnih baterija.

Sve više baterija se ugrađuje u solarna postrojenja kako bi tamo pohranjivale jeftinu struju koja se onda koristi noću, kad nema sunčeve svjetlosti.

Sve više baterija treba i za E-automobile. Njihov udio u globalnoj prodaji automobila porastao je skoro na petinu – deset puta više nego prije pet godina.

Grejanje na pumpu

Napredak se beleži i na polju grijejanja, gde toplotne pumpe postaju sve bitnije. „Tehnologija se može primijeniti u velikom obimu. Mnoge zemlje, recimo skandinavske, odlično demonstriraju kako ta tehnologija radi. Čak i kad je veoma hladno, kao recimo u Finskoj“, kaže Brajer.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, toplotne pumpe pokrivaju deset odsto potreba za toplotnom energijom u zgradama. U Njemačkoj je ove godine potražnja za toplotnim pumpama skočila za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ali, uprkos rastu potražnje, investicije u toplotne pumpe kaskaju. „Manje ih je od onoga što je neophodno da se ispune ciljevi Pariskog sporazuma“, kaže nam Roland Reš, direktor centra za inovacije i tehnologije IRENA.

Prema njihovim procjenama, do 2030. valja u toplotne pumpe investirati četiri puta više novca godišnje od trenutne 64 milijarde dolara.

Bonus video: