Kukula: Nedefinisani leteći objekat koji je prelijetao Poljsku vjerovatno je ruska raketa ispaljena iz Ukrajine

Uzbunu je ovaj put digla sama poljska vojska, za razliku od pretodnih slučajeva upada raketa ili helikoptera iz Rusije i Bjelorusije, kada su snimke helikoptera iznad svojih krovova postavili žitelji pograničnih područja, a vojska prvo tvrdila da im se sve to priviđalo, da bi tek nakon 10 sati potvrdila upad

8987 pregleda 10 komentar(a)
Kukula, Kamiš i Kliš, Foto: Reuters
Kukula, Kamiš i Kliš, Foto: Reuters

Nedefinisani leteći objekat koji je jutros prelijetao dio poljske teritorije, vjerovatno je ruska raketa ispaljena iz Ukrajine, saopštio je danas načelnik Generalštaba Vojske Poljske general Vjeslav Kukula.

"Po svemu sudeći to je bila ruska raketa koja je upala u poljski vazdušni prostor, pratili smo je dok nije napustila naš prostor", rekao je on.

"Za to imamo potvrdu i našu i od saveznika. Odlučili smo da provjerimo i na tlu trasu leta, da se nije desila neka tehnička greška", kazao je general Kukula, poslije hitnog sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Poljske koji je zbog nepoznatog objekta sazvao predsjednik Poljske Andžej Duda.

General Maćej Kliš kazao je na konferenciji za novinare poslije sastanka kod predsjednika da je raketa uletjela oko 40 km u dubinu poljske teritorije i to na svega tri minuta.

Uzbunu je ovaj put digla sama poljska vojska, za razliku od pretodnih slučajeva upada raketa ili helikoptera iz Rusije i Bjelorusije, kada su snimke helikoptera iznad svojih krovova postavili žitelji pograničnih područja, a vojska prvo tvrdila da im se sve to priviđalo, da bi tek nakon 10 sati potvrdila upad.

"Digli smo naše avione, a u vazduhu su bili i saveznički. Pratili smo razvoj situacije do kasnih noćnih sati", rekao je general Kliš.

Načelnik Generalštaba Kukula podsjetio je da je prošla noć bila teška za Ukrajinu zbog jakog ruskog raketnog napada i da je poljska protivvazdušna odrana pratila trasu većine tih ruskih raketa dugog dometa.

Prethodno je Operativna komanda Vojske Poljske saopštila javnosti da je granicu prešao neidentifikovani objekat i da su preduzete sve mjere koje se u takvim situacijama preduzimaju, te da je izgubljen signal tog objekta kraj Zamošća blizu granice sa Ukrajinom.

Na terenu u tri okruga je i 200 policajaca od kojih su jedinice teritorijalne odbrane zatražile pomoć u potrazi za dokazima da je raketa zaista napustila Poljsku, odnosno da se nije negdje srušila.

Novi ministar odbrane Vladislav Košnjak Kamiš ocijenio je da su u ovom slučaju dobro reagovali i poljski i saveznički sistemi, a da je saradnja predsjednika sa vladom bila jako dobra.

Bonus video: