Ukrajina: Rusija mora osjetiti da međunarodna zajendica neće zatvoriti oči pred ubijanjem civila

"Od jutros se već zna za 92 ranjene i četiri mrtve osobe. S obzirom na to da su akcije potrage i spasavanja u toku, broj žrtava bi se mogao povećati", navodi se u saopštenju

2925 pregleda 4 komentar(a)
Posljedice vazdušnog napada na Harkov, Foto: Reuters
Posljedice vazdušnog napada na Harkov, Foto: Reuters

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da "teroristički režim" u Moskvi mora osjetiti da međunarodna zajednica neće zatvoriti oči pred ubijanjem civilnog ukrajinskog stanovništva i uništavanjem ukrajinske kritične infrastrukture.

"U noći 2. januara, Ruska Federacija je izvela još jedan masivan raketni napad na ukrajinske gradove. Neprijatelj je lansirao desetine dronova, krstarećih i aerobalističkih raketa na Kijev, Harkiv, Mikolajiv, Kropivnjicki i druga naseljena mjesta. U Kijevu je zabilježen veliki broj razaranja, uključujući udare u stambene zgrade, skladište, supermarket i gasnu infrastrukturu. U pojedinim djelovima prijestonice nema struje i vode", navodi se u saopštenju, koje je medijima dostavila Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori.

Ruska Federacija je, ističu, napala i stambena naselja u Harkovu.

"Od jutros se već zna za 92 ranjene i četiri mrtve osobe. S obzirom na to da su akcije potrage i spasavanja u toku, broj žrtava bi se mogao povećati. Rusija nastavlja borbu protiv ukrajinskih žena, djece i staraca. Objekti koje je napala ruska vojska bili su isključivo civilni. Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je strane zemlje da odlučno reaguju na još jedan ruski teroristički napad preduzimanjem niza mjera koje će, između ostalog, uključivati i ubrzanje isporuke Ukrajini dodatnih sistema PVO, borbenih dronova svih vrsta, raketa dugog dometa dometa 300+ kilometara, donošenje odluke o transferu zamrznute ruske imovine za potrebe Ukrajine i prekid kontakata sa ruskim diplomatama u odgovarajućim prijestonicama i međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju.

Bonus video: