Inflacija u Turskoj blizu 65 odsto

Zvanična godišnja stopa inflacije u Turskoj porasla je na 64,77 u decembru, sa 61,98 odsto u novembru

6811 pregleda 1 komentar(a)
Turske lire (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Turske lire (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Godišnja inflacija u Turskoj u decembru je iznosila skoro 65 odsto, dostigavši novi maksimum u 2023. godini.

Novi tržišno orijentisan ekonomski tim predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana očekuje da će inflacija početi da pada sa skoro rekordnih nivoa u roku od četiri mjeseca.

U oktobru 2022. turska inflacija je bila na višedecenijskom rekordu od 85 odsto, posle čega je pala, prije nego što je ponovo počela da raste.

Zvanična godišnja stopa inflacije u Turskoj porasla je na 64,77 u decembru, sa 61,98 odsto u novembru.

Ipak, međumjesečni rast 2,93 odsto bio je najmanji u poslednjih šest mjeseci.

Analitičari krive Erdogana – koji je za visoke kamate rekao da su "majka i otac svakog zla" – da je pokrenuo spiralu inflacije prisiljavajući nominalno nezavisnu centralnu banku da počne da smanjuje troškove zaduživanja.

On je promijenio kurs nakon što je pobjedio na teškim izborima u maju prošle godine i imenovo ekonomistu Mehmeta Šimšeka za ministra finansija, a bivšu direktorku s Volstrita Hafize Gaje Erkan na čelo centralne banke.

Centralna banka je od tada podigla referentnu kamatnu stopu sa 8,5 odsto na 42,5 odsto, uprkos Erdoganovoj averziji prema visokim troškovima zaduživanja.

Erdogan je podržao novi program ekonomskog tima, naznačivši veliki preokret ekonomske politike posle više od dvije decenije na vlasti.

Bonus video: