Inflacija u eurozoni porasla u decembru poslije sedam mjeseci opadanja

Pad inflacije brži od očekivanog u posljednjim mjesecima 2023. godine naveo je neke analitičare da procijene da će ECB početi da smanjuje kamatne stope već u martu

2402 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Inflacija je u decembru porasla na 2,9 odsto u 20 zemalja eurozone, što je njen prvi rast poslije sedam uzastopnih mjeseci opadanja.

Prema danas objavljenim podacima, godišnja inflacija je u decembru bila veća nego u novembru, kada je iznosila 2,4 odsto, ali i znatno niža od rekordnih 10,6 odsto u oktobru 2022. godine.

Na rast inflacije uticali su povećanje cijena hrane i okončanje državne pomoći građanima za plaćanje visokih računa za energiju u nekim zemljama.

Rast cijena je podstakao debatu o tome koliko brzo bi Evropska centralna banka (ECB) mogla da smanji referentnu kamatnu stopu.

Predsjednica ECB Kristin Lagard upozorila je da bi inflacija mogla da poraste u narednim mjesecima.

Ta centralna banka za 20 zemalja koje koriste euro podigla je referentnu kamatnu stopu na rekordnih 4,0 odsto i navodi da će je držati na tom nivou koliko god bude potrebno za spuštanje inflacije na ciljanih 2,0 odsto.

Pad inflacije brži od očekivanog u posljednjim mjesecima 2023. godine naveo je neke analitičare da procijene da će ECB početi da smanjuje kamatne stope već u martu.

Decembarski rast inflacije, međutim, ide u prilog analitičarima koji su predvidjeli da smanjenje kamatnih stopa neće početi prije juna.

Bonus video: