Papa Franjo: Neselektivno gađanje civila je ratni zločin

Papa je u 45 minuta dugom obraćanju ambasadorima akreditovanim u Vatikanu govorio o stanju u Ukrajini i na Bliskom istoku

4824 pregleda 6 komentar(a)
Papa se obratio ambasdorima, Foto: Reuters
Papa se obratio ambasdorima, Foto: Reuters

Neselektivno gađanje civila je ratni zločin, jer krši međunarodno humanitarno pravo, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo.

Papa Franjo je u 45 minuta dugom obraćanju ambasadorima akreditovanim u Vatikanu govorio o stanju u Ukrajini i na Bliskom istoku, piše Rojters.

Papa Franjo je, izrazivši zabrinutost da bi se rat između Izraela i Hamasa mogao proširiti na tu regiju, pozvao na prekid vatre na svakom frontu, uključujući Liban.

On je osudio napad Hamasa 7. oktobra kao okrutan čin terorizma i ekstremizma, pa ponovio poziv za oslobađanjem onih koje je palestinska militantna grupa otela taj dan.

papa ambasdori
foto: Reuters

U dijelu gdje je povezao dva najveća sukoba današnjice, papa Franjo je rekao kako moderno naoružanje često ne razlikuje vojne i civilne ciljeve.

„Danas nema sukoba bez, u konačnici, neselektivnog gađanja civilnog stanovništva“, rekao je je papa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je dodao da su događaji u Ukrajini i Gazi jasan dokaz toga.

„Ne smijemo zaboraviti da su teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava ratni zločini pa nije dovoljno samo ukazivati na njih nego ih i sprečavati. Postoji potreba snažnijeg angažmana međunarodne zajednice kako bi branila i implementirala humanitarno pravo, što se čini kao jedini način da se osigura obrana ljudskog dostojanstva u situacijama rata", rekao je papa Franjo.

U izraelskoj vojnoj kampanji u Pojasu Gaze, prema navodima tamošnjih vlasti, ubijeno je više od 22,8 hiljada Palestinaca.

Bonus video: