Brejvik plačući kazao da ne može izdržati izolaciju

Norveški masovni ubica, koji je usmrtio 77 osoba većinom tinejdžera, tužio je državu zbog zabrane komunikacije sa spoljašnjim svijetom

10521 pregleda 8 komentar(a)
Anders Brejvil, Foto: REUTERS
Anders Brejvil, Foto: REUTERS

Norveški masovni ubica Anders Brejvik kazao je pred sudom da mu je žao zbog onoga što je učinio i zaplakao se kada je pričao da mu je život u zatvorskoj izolaciji košmar zbog čega svakodnevno razmišlja o samoubistvu.

Desničarski fanatik koji je ubio 77 osoba u bombaškom napadu i pucnjavi 2011. tuži državu, tvrdeći da uslovi u zatvoru i zabrana komunikacije sa spoljašnjim svijetom predstavljaju kršenje njegovih ljudskih prava.

“Mislim da ne mogu još dugo preživjeti bez smislenih ljudskih odnosa”, kazao je Brejvik na saslušanju, koje je organizovano u fiskulturnoj sali zatvora sa najvišim obezbjeđenjem.

Brejvik
foto: REUTERS

“Ja sam i dalje osoba i postoji granica do koje jedna osoba može da izdrži”, kazao je on jecajući dok je brisao suze. “Svaki dan je košmar. Svakog dana razmišljam o samoubistvu”.

Brejvik je ubio osam ljudi automobilom bombo u Oslu, i upucao još 69 osoba, većinom tinejdžera na ostrvu Utoja 22.č jula 2011. Od tada je u izolaciji, podsjeća Rojters.

Na pitanje pravnog zastupnika vlade Andreasa Hjetlanda šta misli o Utoji, Brejvik je kazao: "Žao mi je zbog onoga što sam učinio. Spreman sam da se odreknem politike”.

Brejvik je do sada davao kontradiktorne izjave o zločinu koji je počinio. U pojedinim navratima je govorio da ne žali zbog zločina, a zatim bi kazao da odbacuje sve oblike nasilja.

Tužba koju je pokrenuo protiv države ponovo ga je vratila na naslovnice, što izuzetno teško pada mnogim preživjelima i porodicama njegovih žrtava.

“Dosta nam je više ovoga. To nas iscrpljuje i razdire iznutra”, kazala ja Ingrid Krag Svang, čiji je sin Kristijan preživio napad u Utoji.

Brejvikovi advokati tvrde da Norveška krši Evropsku konvenciju za ljudska prava, uključujući i dio u kojem se navodi da niko ne bi smio biti podvrgnut “mučenju, nehumanom ili ponižavajućem tretmanu ili kazni”.

Advokati ministarstva pravde tvrde da su ograničenja neophodna jer Brejvik i dalje predstavlja prijetnju i mogao bi inspirisati druge da počine zločin. Takođe su istakli da je to jedan od razloga zašto je pokrenuo slučaj.

Na početku jučerašnjeg saslušanja Brejvik je kazao da je on lider političke partije Nordijska država i “nekoliko drugih organizacija” koje ne želi da pominje.

Kazao da je on lično nije opasan, ali da je na interetu postao lik kojeg on više ne može da kontroliše.

“To je potpuno različita osoba u odnosu na mene, to je lik nad kojim nemam kontrolu i kojeg koristi krajnja desnica”, kazao je on.

Bonus video: