Češka: Zeman bi imenovao Babiša za premijera uprkos optužbama za prevare i mahinacije

"Predsjednik će nakon izbora imenovati za premijera onoga ko pobijedi", kazao je Zemanov portparol Jirži Ovčaček onlajn dnevniku Aktualne.cz
60 pregleda 0 komentar(a)
Andrej Babiš, Foto: Beta-AP
Andrej Babiš, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 12.08.2017. 15:51h

Predsjednik Češke Miloš Zeman poručio je danas povodom krivične istrage protiv lidera najjače češke stranke, ANO, tajkuna petrohemijske i prehrambene industrije Andreja Babiša, da bi ga imenovao uprkos tim optužbama policije za premijera, jer krivicu određuje sud a ne policija ili poslanici.

"Predsjednik će nakon izbora imenovati za premijera onoga ko pobijedi. To važi. O krivici ili da li je nevin, ne odlučuju poslanici, već sud", kazao je danas Zemanov portparol Jirži Ovčaček onlajn dnevniku Aktualne.cz.

Češka policija zatražila je ove sedmice od Poslaničkog doma češkog parlamenta da ukine Babišu imunitet zbog krivičnog gonjenja povodom mogućih prevara i mahinacija sa evropskim dotacijama za luksuznu Babišovu farmu "Rodino gnijezdo", što inače istražuje i Evropska služba za suzbijanje prevara OLAF.

"Rodino gnijezdo", Babiš je izdvojio iz svog koncerna "Agrofert" 2008. godine i preveo ga na anonimne vlasnike, za koje je prvo godinama govorio da pojma nema ko su ali kasnije je pod pritiskom medija i parlamenta priznao da su to njegova djeca iz prvog braka i brat njegove sadašnje supruge.

"Rodino gnijezdo" dobilo je dva miliona eura dotacija od EU iz programa za mala i srednja preduzeća, na šta farma ne bi imala prava kao dio "Agroferta" ili Babišovo vlasništvo a nakon pet godina, koliko traju kontrole projekata, vratila se u "Agrofert" i Babišu.

Češka policija istražuje te mahinacije sa zajedničkim evropskim parama od 2015. godine a Babiš je morao u maju da se povuče sa funkcije ministra finansija i vicepremijera nakon afere kada je zloupotrijebio izmjene zakona o obveznicima, da kupi namjensku emisiju obveznica "Agroferta" i tako uštedi porez, iako kasnije nije mogao da dokaže da je za to imao dovoljno novca.

Zahtjev parlamentu da izruči policiji za krivično gonjenje Babiša i šefa poslaničkog kluba ANO Jaroslava Faltineka dolazi dva ipo mjeseca pred parlamentarne izbore i Babiš je optužio vladu i političke rivale da vode protiv njega prljavu kampanju i pokušavaju da ga diskredituju zato što se prema anketama očekuje glatka pobjeda ANO na izborima a Babiš je najvjerovatniji budući češki premijer.

Prema posljednjim anketama raspoloženja birača Babišova stranka ANO ima podršku čak 33 odsto birača.

Zemanov portparol optužio je danas ostale političke stranke da im nije cilj Babiš, nego da navodno vode kampanju protiv predsjednika Zemana jer će se dići hajka da ne smije da imenuje za premijera nekog ko je optužen za krivična djela.

I Zemana očekuju ponovni izbori za drugi petogodišnji mandat naredne 2018. godine.

Ukoliko OLAF utvrdi da je "Rodino gnijezdo dotacije dobilo na prevaru, moraće dotacije da vrati, dok bi Babišu ako istraga utvrdi i sud uvaži dokaze prijetio zatvor.

Bonus video: