PREDIZBORNA OBEĆANJA Merkel: Do 2025. ostvarićemo punu zaposlenost

Merkel je rekla da vlada i industrija ne smiju da budu "samozadovoljni", jer tehnologija mijenja način na koji ekonomija funkcioniše
2 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.08.2017. 16:55h

Njemačka kancelarka Angela Merkel ušla je u posljednju fazu svoje izborne kampanje, ukazujući ekonomski rast i prosperitet postignut u vrijeme dok je ona bila na čelu vlade, javlja AP.

U Dortmundu, na mitingu u organizaciji njene Hrišćansko demokratske unije, Merkelova je izjavila da je nezaposlenost znatno opala od kada je ona prvi put izabrana za kancelarku 2005.

Ona je poručila okupljenima da se nada da će puna zaposlenost, ispod tri procenta, biti postignuta do 2025. godine.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj bila je 12,6 odsto u 2005. godini, a skorašnja procjena pokazuje da je nezaposlenost pala na 5,6 odsto, podsjeća AP.

Merkel je rekla da vlada i industrija ne smiju da budu "samozadovoljni", jer tehnologija mijenja način na koji ekonomija funkcioniše.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj raspisani su za septembar.

Upozorila autoindustriju da ne iskušava povjerenje javnosti

Njemačka automobilska industrija, opterećena skandalom s ekotestovima, mora se promijeniti ili će izgubiti povjerenje javnosti, upozorila je kancelarka Angela Merkel u subotu u govoru kojim počinje kritičnu fazu kampanje za parlamentarne izbore idućeg mjeseca.

"Želimo snažnu automobilsku industriju, ali želimo i visoke ekološke standarde", rekla je Merkel, koja je upozorila industriju "da se ne kocka s povjerenjem naroda".

Merkel je učestvovala na skupu koji su organizovali njene hrišćanske-demokrate u industrijskom gradu Dortmundu u vrijeme kada ankete pokazuju iznenadan pad popularnosti, piše agencija dpa.

Pritom je odbacila predlog socijaldemokrata da se uvedu kvote za električna vozila u Evropi, ocijenivši da bio to bilo suviše komplikovano, piše agencija Reuters.

Socijaldemokratski lider Martin Šulc, glavni kancelarkin protivkandidat na izborima u septembru, u petak je predložio takve kvote za Njemačku i za Evropsku uniju jer vjeruje da bi to podstaklo inovativnost u industriji.

"Ne mislim da je kvota za E-vozila - za ovu tehnologiju - dobro promišljena", rekla je kancelarka u govoru na skupu svojim pristalicama, prenosi Hina.

"U tom bismo slučaju godinama pregovarali u Evropi", rekla je.

Umjesto toga pozvala je da se donese bolja strategija koja bi pomogla autoindustriji da se prebaci na proizvodnju električnih vozila.

"Moramo biti brzi u inovaciji", rekla je, a "ondje gdje kompanije ne mogu same, vlada mora stati iza njih", rekla je Merkel.

Kancelarka je napustila političku pozornicu prošlog mjeseca radi godišnjeg odmora, a od tada su se u javnosti pojavile nove pojedinosti o islamistički motivisanom napadu nožem u Hamburgu, te se proširio skandal s njemačkom autoindustrijom.

Njemački proizvođači automobila pod pritiskom su otkako je u septembru 2015. Folksvagen priznao da je varao na ekotestovima više od 11 miliona vozila širom svijeta.

Politička snaga njemačke autoindustrije posebno je pod lupom javnosti uoči parlamentarnih izbora 24. septembra i proučavaju se veze između te industrije i političkog establišmenta.

Kriza se otvorila proteklog mjeseca kada se otkrilo da su Folksvagen, Audi, Porše , BMV i Dajmler članovi tajnog kartela od devedesetih godina unutar kojeg su se dogovarali o kontrolama emisija plinova i standardima.

Uprkospadu popularnosti, kancelarkin CDU u koaliciji s bavarskom strankom CSU i dalje vodi s oko 40 odsto u odnosu na lijevi centar socijaldemokrata kojem ankete daju oko 24 posto glasova.

Bonus video: