Pariz i London pozivaju Sjevernu Koreju na smirivanje napetosti

Makron je izrazo "zabrinutost zbog jačanja balističke i nuklearne prijetnje iz Sjeverne Koreje", smatrajući da međunarodna zajednica mora djelovati usklađeno, odlučno i djelotvorno
0 komentar(a)
Pjongjang protest, Foto: Reuters
Pjongjang protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.08.2017. 14:29h

Francuska i Velika Britanija pozvale su u subotu na smirivanje napetosti nakon višednevnog verbalnog rata Vašingtona i Pjongjanga. I kineski predsjednik pozvao je američkog kolegu Donalda Trampa da se suzdrži od "riječi i postupaka" koji bi mogli "pogoršati" stanje.

Francuski predsjednik Emanuel Makron objavio je saopštenje u kojem sve poziva "na odgovornost i na sprječavanje svake eskalacije napetosti", prenosi Hina.

Makron je izrazo "zabrinutost zbog jačanja balističke i nuklearne prijetnje iz Sjeverne Koreje", smatrajući da međunarodna zajednica mora djelovati usklađeno, odlučno i djelotvorno kako bi ubijedila Pjongjang da se "bezuslovno vrati dijalogu".

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson istakao je da Kim Džong-unova Sjeverna Koreja snosi odgovornost za "krizu" između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, utvrdivši da zajedno s partnerima radi na pronalaženju "diplomatskog rješenja".

"Sjevernokorejski režim je u korijenu tog problema i mora ga riješiti", napisao je na društvenoj mreži Tviter.

"Međunarodna zajednica je jedinstvena u zahtjevu da Sjeverna Koreja prekine svoje agresivne operacije. Sarađujemo s SAD i s našim partnerima u regiji kako bismo pronašli diplomatsko rješenje krize," kazao je Džonson.

Ova izjava dolazi usred porasta napetosti između Pjongjanga i Vašingtona.

Bijela kuća je u subotu objavila da su američke snage spremne štititi SAD, posebno ostrvo Guam, a Sjeverna Koreja je najavila plan o ispaljivanju raketa u blizini tog američkog ostrva u Tihom okeanu.

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je američkog kolegu Donalda Trampa da se suzdrži od "riječi i postupaka" koji bi mogli "pogoršati" stanje.

Bonus video: