Sveštenik u zatvoru nakon orgija

Skandal u biskupiji u gradu Dabrova Gornica na jugozapadu Poljske

20321 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Ilustracija: Shutterstock
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Jedan poljski sveštenik je uhapšen i optužen za krivična djela u vezi sa seksom i drogom, kao i za nepružanje pomoći osobi kojoj je ugroženo zdravlje, nakon što su mediji objavili da je jedan muškarac kolabirao na seks žurci u njegovoj kući, objavila je juče državna novinska agencija PAP.

Biskupija na jugozapadu Poljske je zahvaćena skandalom otkako su se prošlog septembra pojavili izvještaji o orgiji u domu sveštenika u gradu Dabrova Gornica.

Sveštenik, koji se zbog poljskih zakona o privatnosti naziva Tomaš Z, nalazi se istražnom zatvoru nakon hapšenja u ponedjeljak. On bi mogao da se suoči sa kaznom do 10 godina zatvora, piše Rojters.

“Tri optužbe se tiču zločina opisanih u zakonu o suzbijanju narkomanije i odnose se na nabavku droge, jedna od njih se dodatno odnosi na... zločine protiv seksualne slobode i pristojnosti”, rekao je portparol lokalnog tužilaštva za PAP.

Četvrta optužba se odnosi na propust da se pomogne nekome kome je ugrožen život ili zdravlje.

Sveštenik bi mogao da se suoči sa kaznom do 10 godina zatvora

Prema izvještajima poljskih medija, muškarac je kolabirao na zabavi nakon što je uzeo previše tableta za erektilnu disfunkciju.

Jedan od učesnika žurke pozvao je hitnu pomoć, ali kada su bolničari stigli, nije im dozvoljeno da priđu muškarcu dok nije pozvana policija, navodi se u izvještajima.

Mediji su objavili da je muškarac prostitutka, ali je tužilaštvo to negiralo. Ono je saopštilo da su tri muškarca učestvovala u događaju - muškarac koji je kolabirao, Tomaš Z i muškarac koji je pozvao pomoć.

Biskup iz pomenute dijeceze je podnio ostavku prošle godine, saopštio je tada Vatikan, ne navodeći razlog za ostavku. Tomaš Z je otpušten iz sveštenstva prošle godine nakon što su mediji objavili vijest o navodnoj seksualnoj zabavi.

Paralelno sa radom tužilaštva, crkva će sprovesti i sopstveno suđenje u slučaju Tomaša Z i rezultati će biti proslijeđeni Vatikanu, rečeno je Rojtersu u pres-službi biskupije Sosnovjec.

Bonus video: