Francuska uništava milione kovanica eura zbog izostavljanja zvjezdica EU

Francuska se neformalno obratila Komisiji u novembru, prije nego što je zvanično tražila odobrenje. Međutim, proizvodnja novih kovanica počela je bez odobrenja EU. Francuska je tada neslužbeno upozorena da novi dizajn kovanice nije u skladu s pravilima EU

6393 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Francuska je uništila i popravila 27 miliona kovanica eura nakon što od Evropske unije nije zatražila odobrenje za promjenu dizajna kovanice.

U novembru prošle godine javno preduzeće Monnaie de Paris izradilo je kovanicu s novim uzorkom u apoenima od deset, 20 i 50 centi. Nakon toga je utvrđeno da isticanje EU zvjezdica nije u skladu s vrlo preciznim zahtjevima Evropske komisije.

Prema zakonu Unije, zemlje mogu mijenjati nacionalno lice kovanica svakih 15 godina, ali za to im je potrebno odobrenje Evropske komisije i ostalih država članica, koje moraju biti obaviještene i imaju sedam dana za podnošenje prigovora, prenosi SEEbiz.

Francuska se neformalno obratila Komisiji u novembru, prije nego što je zvanično tražila odobrenje. Međutim, proizvodnja novih kovanica počela je bez odobrenja EU. Francuska je tada neslužbeno upozorena da novi dizajn kovanice nije u skladu s pravilima EU.

Portparol Evropske komisije odbio je komentarisati neformalnu korespondenciju s Francuskom, ali je potvrdio da je ta zemlja 12. decembra predala revidirani dizajn kovanice koji je Unija prihvatila 21. decembra.

Nove kovanice trebalo je da budu predstavljene tokom posjeta ministra ekonomije i finansija Bruna Le Mara sjedištu spomenute kompanije koja proizvodi kovanice. Ne čudi što do posjete nije došlo.

Bonus video: