Osuđeni bivši gradonačelnik Vladivostoka skratio zatvorsku kaznu pristankom da ide u rat u Ukrajini

Gumjenuk, koji je bio gradonačenik Vladivostoka između 2018. i 2021, osuđen je prošle godine za primanje mita u vrijednosti od 38 miliona rubalja (394 hiljada eura) i osuđen je na 12 godina zatvora

9739 pregleda 7 komentar(a)
Ukrajinski vojnici i protivtenkovska utvrđenja i bodljikava žica u blizini granice sa Rusijom, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici i protivtenkovska utvrđenja i bodljikava žica u blizini granice sa Rusijom, Foto: Reuters

Bivši gradonačelnik Vladivostoka Oleg Gumjenuk, koji je bio osuđen zbog primanja mita, skratio je zatvorsku kaznu nakon što je potpisao ugovor sa ruskom vojskom da ide u rat u Ukrajini, prenose lokalni mediji.

Gumjenuk, koji je bio gradonačenik Vladivostoka između 2018. i 2021. godine, osuđen je prošle godine za primanje mita u vrijednosti od 38 miliona rubalja (394 hiljada eura) i osuđen je na 12 godina zatvora.

Međutim, on je pušten iz zatvora nakon što je pristao da nosi oružje i bori se u okviru vojne operacije svoje zemlje u Ukrajini, rekao je njegov advokat Andrej Kitaev ruskom listu Komersant.

On je rekao da je njegovo prebivalište trenutno nepoznato, ali da je Gumenjuku bilo naređeno da se javi u vojsku 22. decembra.

Lokalni zvaničnici iz Federalne kazneno-popravne službe u Primorskom regionu gdje je bivši gradonačelnik bio u pritvoru nisu potvrdili te navode.

Fotografije koje kruže društvenim mrežama pokazuju čovjeka koji liči na Gumenjuka kako nosi oružje okružen drugim vojnicima.

Bonus video: