Predstavnici 83 zemlje u Davosu raspravljali o mirovnom planu za Ukrajinu

Švajcarski suorganizatori skupa su priznali da je još daleko od mogućnosti da se u ovakve razgovore uključi i Rusija

4419 pregleda 5 komentar(a)
Sa sastanka savjetnika za nacionalnu bezbjednosti, Foto: Reuters
Sa sastanka savjetnika za nacionalnu bezbjednosti, Foto: Reuters

Predstavnici više od 80 zemalja okupili su se danas u Davosu, u Švajcarskoj, sa namjerom da formiraju zajedničku platformu o mirovnom planu za Ukrajinu, koji je predložio njen predsjednik Volodimir Zelenski. Švajcarski suorganizatori skupa su priznali da je još daleko od mogućnosti da se u ovakve razgovore uključi i Rusija.

Savjetnici za nacionalnu bezbjednost iz 83 države učestvovali su u četvrtoj rundi diskusija, na osnovu predloga Zelenskog od 10 tačaka za pravedan i trajni mir u Ukrajini, gotovo dvije godine nakon početka ruske invazije. Razgovorima su kopredsjedavali šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak i švajcarski ministar spoljnih poslova Injasio Kasis.

Oni su održani u luksuznom skijalištu Davos, u istočnoj Švajcarskoj, uoči početka petodnevnog samita Svjetskog ekonomskog foruma, koji okuplja svjetsku ekonomsku i političku elitu.

Savjetnici za nacionalnu bezbjednost
Savjetnici za nacionalnu bezbjednostfoto: Reuters

Kasis je rekao da su predstavnici 83 nacije došli u Davos da razgovaraju o miru, načinima za postizanje mira u Ukrajini, ali i u drugim zemljama u kojima postoje sukobi.

"Moraćemo nekako da pronađemo način da uključimo Rusiju. Neće biti mira ako ne damo riječ i Rusiji. Ali, to ne znači da treba da čekamo da Rusija nešto uradi. Svakog minuta desetine civila u Ukrajini je ubijeno ili povrijeđeno. Nemamo prava da čekamo vječno", dodao je švajcarski ministar.

Tri sastanka na nivou savjetnika za nacionalnu bezbjednost održana su u Kopenhagenu u junu 2023, u Džedi u avgustu i na Malti u oktobru 2023.

Kasis je istakao značaj učešća u pregovorima Brazila, Indije i Južne Afrike, koje se nalaze uz Rusiju u okviru grupe BRIKS.

"Njihovo učešće je veoma važno jer vode dijalog sa Moskvom i održavaju određeni stepen povjerenja", rekao je Kasis.

Razgovori u Davosu bili su usredsređeni na kriterijume koji se koriste za određivanje kraja sukoba, povlačenja ruskih vojnika, pravdu za počinjene zločine i sprečavanje novih tenzija.

Bonus video: