Švajcarska pristala da bude domaćin mirovnog samita na zahtjev Zelenskog

"Važno nam je da pokažemo da je cijeli svijet protiv agresije Rusije i da je cijeli svijet za pravedan mir", rekao je predsjednik Ukrajine

9977 pregleda 16 komentar(a)
Zelenski na konferenciji sa švajcarskom koleginicom Violom Amherd, Foto: Reuters
Zelenski na konferenciji sa švajcarskom koleginicom Violom Amherd, Foto: Reuters

Švajcarska je danas pristala da bude domaćin globalnog mirovnog samita o Ukrajini na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Neutralna Švajcarska prethodno je djelovala kao posrednik u rješavanju sukoba i sada bi mogla pomoći u pronalaženju rješenja za rat koji je započeo ruskom invazijom na Ukrajinu 24. februara 2022.

"Na zahtjev ukrajinskog predsjednika, Švajcarska je pristala da bude domaćin samita o mirovnoj formuli", saopštila je švajcarska vlada. "Sada se razrađuju drugi detalji", dodaju.

Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa švajcarskom koleginicom Violom Amherd nije dao opširan popis učesnika planiranog mirovnog samita, ali je nagovijestio koje učesnike želi, piše Hina.

"Otvoreni smo za sve zemlje koje poštuju naš suverenitet i teritorijalni integritet na mirovnom samitu, stoga izvucite zaključke o tome koga ćemo pozvati", rekao je Zelenski.

zlsk
foto: Reuters

"Željeli bismo da globalni jug bude prisutan... Važno nam je da pokažemo da je cijeli svijet protiv agresije Rusije i da je cijeli svijet za pravedan mir", dodao je.

Ni Zelenski ni Amherd nisu dali nikakve pojedinosti o tome kada ili gdje bi se samit mogao održati u Švajcarskoj. Istaknuli su da će njihovi timovi početi organizovati samit u utorak.

Zelenski je u Švajcarskoj, a trebalo bi da se sastane s drugim svjetskim liderima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Bonus video: