Stela Goldšlag: Jevrejka koja je nacistima potkazivala Jevreje

Film „Stela – jedan život“ istinita je priča o Jevrejki Steli Goldšlag, koja je potkazivala druge Jevreje Gestapou da bi preživjela. Glavno pitanje koje postavlja film glasi: „Šta biste vi uradili na njenom mjestu?“

4016 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

„Stela – jedan život“, je kontroverzan film. Baziran je na istinitoj priči o Jevrejki iz Berlina koja je izdavala druge Jevreje tokom Holokausta. Film se bavi temom koja će vjerovatno izazvati negodovanje, naročito sada u Njemačkoj, u vrijeme kada je antisemitizam u porastu.

Priča o Steli Goldšlag ispričana je već nekoliko puta. Njen kolega iz razreda Peter Viden (ranije Vajdenrajh), napisao je 1992. knjigu o njenom slučaju pod naslovom „Stela – istinita priča“.

Stela je do sada bila glavni lik u dva romana, jednoj operi, mjuziklu, nekoliko igrano-dokumentarnih filmova, a 2007, samo pod drugim imenom, glumi je Kejt Blanšet u filmu „Dobri Njemac“ Stivena Soderberga.

Njemačkom filmskom i televizijskom reditelju Kilijanu Ridhofu (autor filmova „54 sata: Gladbek talačka drama“ iz 2018. i „Moju mržnju nećeš dobiti“ iz 2022) pošlo je za rukom da pronađe pravu mjeru u portretiranju Stele Goldšlag, da saosjeća s njom kao žrtvom, a bez uljepšavanja njene nemilosrdne strane.

Rezultat je savršeno fotografisan, realističan prikaz Berlina 1940-ih godina s uzbudljivom radnjom.

Jevrejka u Berlinu

Film počinje u Berlinu 1940. Stela (glumi je Paula Ber) je 18-godišnja plavokosa i plavooka djevojka. Na pozornici je sa svojim džez-bendom i pjeva. Ona slijedi svoj san, želi da postane džez-pjevačica. Pri tom se suočava s dvije velike prepreke: prvo, džez su nacisti označili kao „degeneričan“ i drugo, iako Stela izgleda kao prototip njemačke „arijevske“ djevojke, ona je Jevrejka.

Mlada žena, odrasla u sekularnoj porodici, nikada se nije osjećala kao Jevrejka, sve dok nacisti nisu počeli da progone nju i njene roditelje. Svi pokušaji porodice Goldšlag da emigrira u SAD propadaju. Stela i njeni roditelji moraju da rade kao prisilni radnici u fabrici oružja. Ujedno je zapela u nesrećnom braku s kolegom iz benda Manfredom Kiblerom (glumi ga Damijan Hardung).

Nacisti su 27. februara 1943. pokrenuli veliku raciju usmjerenu na preostale Jevreje u Berlinu. U tom trenutku, oni su – poput Stele i njene porodice – uglavnom radili kao prisilni radnici u fabrikama oružja. Pošto su žene i muškarci uhapšeni na svojim radnim mjestima, taj veliki program deportacije poznat je pod imenom „Fabrička akcija“. Te sedmice uhapšeno je između 8.000 i 11.000 Jevreja, a cilj je bio dalja „dejevrejizacija“ Njemačke.

Stela i njena majka za dlaku su pobjegle SS-ovcima tako što su se sakrile u podrumu. Otac nije bio u fabrici tokom racije i takođe je izbjegao hapšenje. Međutim, Stelin suprug Manfred biva deportovan u Aušvic i tamo ubijen. Svi Jevreji koji su preostali u Berlinu sada su tamo ilegalno i pokušavaju da prežive krijući se.

Život u ilegali

Kako bi nabavila karte za hranu i lažna dokumenta za sebe i roditelje, Stela se udružuje s falsifikatorom jevrejskih dokumenata Rolfom Isaksonom (Janis Nivener). Njih dvoje su lukavi dvojac koji po ogromnim cijenama prodaje lažna dokumenta Jevrejima koji se kriju.

Oboje bivaju uhapšeni početkom jula 1943. godine. Stelu zatvara Gestapo i nemilosrdno je muči. Nacisti žele da im ona otkrije gdje se nalazi Cioma Čenhaus, jevrejski falsifikator dokumenata koji se krije i koji je i Steli dao lažna dokumenta. A Stela pojma nema gdje je on.

Stela uspijeva da pobjegne iz zatvora. S roditeljima se krije u kući u koju ubrzo upada Gestapo. Svo troje su uhapšeni i odvedeni u lokalni sabirni centar.

Dogovor s đavolom

Kako bi spriječila da nju i njene roditelje deportuju u Aušvic, Stela sklapa dogovor s nacistima. Počinje da radi za Gestapo kao „hvatač“ i mami druge Jevreje u zamku. U početku joj je teško, ali u svom očajničkom pokušaju da oslobodi roditelje i sebe sa spiska za deportaciju, ona brzo očvrsne.

Čak počinje da uživa u lovu na ljude. Vara i potkrada one koje izdaje. Posao joj omogućava povlastice kao što su novac i otmena odjeća. Čak joj je dozvoljeno i da se slobodno šeta Berlinom.

Nakon što Stelini roditelji 1944, uprkos dogovoru s nacistima, budu deportovani u Terezijenštat, a kasnije u Aušvic gdje su ubijeni, ona i dalje ostaje „hvatač“.

„Plavokosa prikaza“

Reditelj Ridhof naišao je na priču o Steli Goldšlag u novinama još prije više od 20 godina. Bio je šokiran i fasciniran „plavokosom prikazom“, kako su je zvali.

Scenario koji su napisali Ridhof, Jan Braren i Mark Blebaum, bazira se na godinama intenzivnog istorijskog istraživanja, na intervjuima sa svjedocima događaja, na čitanju prethodnih radova o njoj, razgovorima sa ekspertima, na proučavanju zapisnika sa Stelinog suđenja u Zapadnom Berlinu 1957, kao i na ocjenama iskaza svjedoka.

Ridhof smatra da je njegov film danas izuzetno relevantan: „Proživljavamo masovni napad na demokratiju u čitavom svijetu, pa i u ovoj zemlji“, naveo je reditelj u saopštenju za javnost. Desničarsko-ekstremističke, antisemitske i antidemokratske snage, napisao je, ponovno jačaju u Njemačkoj i Evropi. „I prije nego što mislimo, mogli bismo da se nađemo u situaciji u kojoj je bila Stela Goldšlag“, napisao je reditelj.

Suđenje

Film preskače kraj rata i prelazi direktno na Stelino suđenje 1957. godine, koje je pokrenula Jevrejska zajednica Zapadnog Berlina. Kada ljudi koji su preživjeli njenu izdaju svedoče protiv nje, Stela sve poriče. I ne pokazuje nikakvo kajanje.

Ne postoje tačni podaci, ali procjenjuje se da je Stela izdala na stotine Jevreja i tako ih oterala u smrt. Proglašena je krivom i osuđena na deset godina zatvora, ali kaznu nije morala da odsluži, jer je nakon završetka rata pred ruskim vojnim sudom već bila osuđena na deset godina zatvora i upravo je bila odslužila tu kaznu.

Stelino suđenje u Zapadnom Berlinu odvijalo se u vrijeme dok je Zapadna Njemačka još uvijek vrvela nacistima čiji su zločini ostali nekažnjeni. Proći će još šest godina do suđenja u Frankfurtu u poznatima „Procesima Aušvic“ koji su se odvijali od 1963. do 1965. godine. To su bili prvi procesi protiv njemačkih nacističkih počinilaca prema zapadnonemačkom pravu. U Nirnberškom procesu 1945-1949. primijenjeno je, naime, bilo međunarodno pravo.

Počinilac ili žrtva?

U filmu je Stela na početku naizgled normalna mlada žena, koja se kasnije razvije u nemilosrdnu izdajicu, koja ne iskazuje nikakvo kajanje za svoje zločine. Nagrađivana glumica Paula Ber uspjela je da predstavi taj kompleksni lik: šarmantnu, veselu, ranjivu, usamljenu, uplašenu, narcisoidnu, manipulativnu osobu koja vješto koristi svoju lepotu.

Nije bilo srećnog završetka za Stelu Goldšlag. Kako je starila, njeno fizičko i mentalno zdravlje postajalo je sve lošije. Vodila je usamljenički i izolovan život. Prvi put je pokušala samoubistvo 1984, a 1994, kada je imala 72 godine, utopila se u ribnjaku. Pretpostavlja se da je tako sebi oduzela život.

Reditelj Ridhof svojim filmom želi da preispita da li je Stela bila počinilac ili žrtva? Da li je čovjek spreman na takvu izdaju da spasi svoju porodicu? Koliko bi daleko išao da preživi? Da li bi stvarno rekao „ne“ Gestapou?

Film „Stela – jedan život“ u bioskope u Francuskoj dolazi 17. januara, a u one na njemačkom govornom području 25. januara. Biće prikazivan i u drugim zemljama.

Bonus video: