Zelenski će se danas obratiti Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu

Predsjednik Ukrajine odlučio da lično prisustvuje događaju u švajcarskom zimovalištu

2310 pregleda 0 komentar(a)
Švicarska predsjednica Viola Amherd dočekuje Zelenskog 15. januara u Kersatzu blizu Berna, u Švicarskoj., Foto: REUTERS
Švicarska predsjednica Viola Amherd dočekuje Zelenskog 15. januara u Kersatzu blizu Berna, u Švicarskoj., Foto: REUTERS

Predsjednik Volodimir Zelenski obratiće se Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu 16. januara u potrazi za kontinuiranom međunarodnom podrškom Ukrajini u njenoj borbi za odbijanje ruske invazije koja se bliži drugoj godišnjici.

Zelenski, koji se prethodnih godina video linkom obraćao skupu u Davosu, odlučio je da lično prisustvuje događaju u švajcarskom zimovalištu.

Ukrajinski lider je nedavno bio na nekoliko putovanja u inostranstvu kako bi prikupio podršku svojoj zemlji usred sve većeg zamora od rata u nekim evropskim prijestonicama i Sjedinjenim Državama-glavnom savezniku Kijeva.

Zelenski bi se u Davosu trebao sastati sa drugim svjetskim liderima, a očekuje se da će razgovarati sa predstavnicima EU i NATO-a, kao i čelnicima velikih biznisa kako bi potražio pomoć u jačanju odbrane i ekonomske stabilnosti zemlje.

Po dolasku 15. januara u Bern, Zelenski je razgovarao sa švajcarskom predsjednicom Violom Amherd.

On je nakon razgovora rekao da su ukrajinski predstavnici započeli pripreme za održavanje globalnog mirovnog samita u Švicarskoj.

Samit bi trebao uzeti u obzir "sve što je već postignuto" i utvrditi da završetak rata "treba biti izuzetno pošten" prema međunarodnom pravu, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare s Amherdom.

Ni Zelenski ni Amherd nijesu naveli detalje o tome kada i gdje bi se samit mogao održati u Švajcarskoj.

Švajcarska je pristala biti domaćin samita na zahtjev Zelenskog, rekao je izvor iz švajcarske vlade, dodajući da se razrađuju detalji.

Zelenski je rekao da će planovi zahtijevati da "sve zemlje koje poštuju naš suverenitet i teritorijalni integritet" budu zastupljene na mirovnom samitu.

"Za nas je važno da pokažemo da je cijeli svijet protiv agresije Rusije, a cijeli svijet je za pravedan mir", rekao je on.

Zelenski se također treba sastati sa sigurnosnim zvaničnicima koji predstavljaju 81 zemlju i međunarodne organizacije koji borave u Davosu kako bi razgovarali o njegovoj "formuli mira" od 10 tačaka.

Bonus video: