Zelenski istakao potrebu Ukrajine da pojača kapacitete protivvazdušne odbrane

Zelenski se zahvalio Bajdenovoj administraciji i dvostranačkoj podršci u američkom Kongresu

5216 pregleda 11 komentar(a)
Zelenski i Stoltenberg, Foto: Reuters
Zelenski i Stoltenberg, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik u utorak je istakao potrebu svoje zemlje da pojača kapacitete protivvazdušne odbrane.

Ovo je poručio Volodimir Zelenski u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom u švajcarskom Davosu, na margini Svjetskog ekonomskog foruma, dok Kijev traži međunarodnu podršku za svoju borbu u odbijanju ruske invazije koja se bliži drugoj godišnjici.

Sa sastanka Blinkena i Zelenskog
Sa sastanka Blinkena i Zelenskogfoto: Reuters

"Riješeni smo da zadržimo našu podršku Ukrajini i blisko sarađujemo sa Kongresom o tom pitanju", rekao je Blinken na sastanku sa Zelenskim i dodao da zna da će američke kolege u Evropi učiniti isto.

Blinkenova izjava stiže u vrijeme kada tapkaju u mjestu pregovori u američkom Kongresu o odobrenju novog velikog paketa pomoći Ukrajini, koji je predložila administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejk Salivan, koji je takođe prisutan u Davosu, dao je uvjeravanja ukrajinskom predsjedniku da su SAD i njihovi saveznici riješeni da osiguraju "da Rusija izgubi, a Ukrajina pobijedi".

Zelenski se zahvalio Bajdenovoj administraciji i dvostranačkoj podršci u američkom Kongresu.

"Mi zaista računamo na vašu podršku, na nastavak vaše ogromne podrške", dodao je Zelenski.

On je pomenuo američki sistem Patriot, koji je pomogao Ukrajini u protivvazdušnoj odbrani da poboljšaju odbranu od ruskih raketa.

Ukrajina je od početka ove godine bila podvrgnuta mnogim neobično intenzivnim ruskim vazdušnim napadima.

"Informisao sam generalnog sekretara (NATO-a) o nedavnim velikim vazdušnim napadima Rusije i naglasio potrebu daljeg jačanja ukrajinske protivvazdušne odbrane. Razgovarali smo i o drugim odbrambenim potrebama", napisao je Zelenski na X.

Zelenski je dodao da su on i Stoltenberg razgovarali o pripremama za ključni samit NATO-a u julu u Vašingtonu.

"Naglasio sam da Ukrajina predviđa odluke koje će joj približiti članstvo u Alijansi", napisao je Zelenski.

Zelenski, koji se prethodnih godina obraćao skupu u Davosu putem video linka, trebalo bi kasnije u utorak lično da održi ključno obraćanje na švajcarskom forumu.

Prije svog govora, šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorila je prisutne u Davosu da, iako Ukrajina može "prevladati" u ratu, "moramo da nastavimo da osnažujemo njihov otpor".

"Ukrajincima je potrebno predvidljivo finansiranje tokom 2024. godine i kasnije. Potrebno im je dovoljno i stalno snabdijevanje oružjem kako bi odbranili Ukrajinu i povratili teritoriju koja joj pripada", dodala je.

Po dolasku 15. januara u Bern, Zelenski je razgovarao sa švajcarskom predsjednicom, Violom Amherd.

Nakon razgovora je rekao da su ukrajinski predstavnici započeli pripreme za održavanje globalnog mirovnog samita u Švajcarskoj.

Samit bi trebao uzeti u obzir "sve što je već postignuto" i utvrditi da završetak rata "treba biti izuzetno pošten" prema međunarodnom pravu, rekao je Zelenski na zajedničkoj pres-konferenciji sa Violom Amherd.

Ni Zelenski ni Amherd nisu naveli detalje o tome kada i gdje bi se samit mogao održati u Švajcarskoj.

Švajcarska je pristala biti domaćin samita na zahtjev Zelenskog, rekao je izvor iz švajcarske vlade, dodajući da se detalji razrađuju.

Zelenski je rekao da će planovi zahtijevati da "sve zemlje koje poštuju naš suverenitet i teritorijalni integritet" budu zastupljene na mirovnom samitu.

"Za nas je važno da pokažemo da je cijeli svijet protiv agresije Rusije, a cijeli svijet je za pravedan mir", rekao je on.

Bonus video: