Fronteks: Broj iregularnih prelazaka spoljnih granica EU najveći od 2016. godine

"Ostajemo posvećeni tome da osiguramo bezbjednost i integritet granica EU. To je ključno i za humanitarne aspekte migracija. Ti podaci ne predstavljaju samo statistiku, nego ljude", rekao je Lajtens

2153 pregleda 0 komentar(a)
Bihać, Bosna i Hercegovina 4. januara 2021.: Izbjeglice protestuju zbog loših uslova života u kampu Lipa., Foto: Shutterstock
Bihać, Bosna i Hercegovina 4. januara 2021.: Izbjeglice protestuju zbog loših uslova života u kampu Lipa., Foto: Shutterstock

U 2023. je bilo oko 380.000 iregularnih prelazaka spoljnih granica EU, za 17 odsto više nego 2022. i najviše od 2016, pokazuju preliminarne računice Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu Fronteks (Frontex).

Prošlogodišnjem rastu najviše je doprinio rast prelazaka preko Mediterana, saopštio je danas Fronteks.

Najaktivnija migratorna ruta u EU u 2023. bila je centralnomediteranska, na kojoj su registrovana dva od pet iregularnih prelazaka. Slijede zapadnobalkanska i istočnomediteranska ruta sa 26 odnosno 16 odsto ukupnog broja iregularnih prelazaka.

Najbrojniji u iregularnim prelascima spoljnih granica EU bili su Sirijci (više od 100.000 prelazaka), a slijede državljani Gvineje i Avganistana.

Statistike pokazuju da su žene učestvovale u ukupnom broju prelazaka sa 10 odsto, a djeca takođe sa 10 odsto.

Direktor Fronteksa Hans Lajtens rekao je da predstavljeni brojevi ukazuju na rast izazova sa kojima se EU suočava u upravljanju spoljnim granicama.

"Ostajemo posvećeni tome da osiguramo bezbjednost i integritet granica EU. To je ključno i za humanitarne aspekte migracija. Ti podaci ne predstavljaju samo statistiku, nego ljude", rekao je Lajtens.

Fronteks napominje da se njegovi preliminarni podaci odnose na broj otkrivenih prelazaka na spoljnim granicama EU i da je ista osoba mogla više puta da pokuša da pređe granicu na različitim lokacijama.

Bonus video: